ANALIZĂ Criza alimentară s-a agravat. Goana după provizii

ANALIZĂ Criza alimentară s-a agravat. Goana după provizii
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

O criză alimentară mondială declanșată de invazia Rusiei în Ucraina s-a agravat miercuri, când Indonezia a înăsprit restricțiile asupra exporturilor de ulei de palmier, extinzând astfel la lista tot mai mare de țări producătoare cheie care încearcă să mențină în interiorul granițelor lor provizii alimentare vitale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conflictul din Ucraina amenință producția mondială de cereale, aprovizionarea cu uleiuri comestibile și exporturile de îngrășăminte, amenințare care a dus la scumpirea produselor de bază și care reflectă criza din energie, scrie Reuters.

Uleiul de palmier este cel mai utilizat ulei vegetal din lume și este folosit la fabricarea a numeroase produse, inclusiv biscuiți, margarină, detergenți de rufe și ciocolată. Prețul uleiului de palmier a crescut cu peste 50% în acest an.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Ministrul indonezian al Comerțului, Muhammad Lufti, a declarat că, prin restricționarea exporturilor, guvernul vizează să se asigure că prețurile uleiului de gătit rămân accesibile consumatorilor interni.

Creșterea prețurilor vine într-un moment în care accesibilitatea alimentelor reprezintă o provocare majoră, în condițiile în care economiile încearcă să se redreseze în urma crizei provocate de pandemie. De asemenea, scumpirile contribuie la accelerarea inflației la nivel global.

Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, furnizori importanți de uleiuri comestibile și contribuie cu aproape 30% la exporturile mondiale de grâu.

Ucraina a anunțat, miercuri, că a interzis o gamă largă de exporturi agricole, inclusiv pentru orz, zahăr și carne, până la sfârșitul anului.

Conflictul din Ucraina nu numai că a perturbat transporturile din regiunea Mării Negre, dar pune în pericol și perspectivele recoltelor, deoarece prețurile îngrășămintelor cresc vertiginos, iar livrările se reduc ca răspuns la o creștere bruscă a costului gazelor naturale - o componentă cheie în procesul de fabricație a multor produse.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nivel record în februarie, înregistrând o creștere anuală de 20,7%, potrivit Agenției pentru Alimentație a Națiunilor Unite, iar multe piețe înregistrează creșteri și în această lună.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Contractele futures pentru uleiul de palmier din Malaezia au crescut la un maxim istoric în urma anunțului Indoneziei, în timp ce prețul uleiului de soia a urcat la un maxim al ultimilor 14 ani.

De la începutul anului, prețul uleiului de soia a urcat cu aproape 40%.

Goana după provizii

Rusia și Ucraina sunt mari producători de ulei de floarea-soarelui, cele două țări acoperind aproape 80% din exporturile globale, astfel că unii clienți, precum India, caută acum să se aprovizioneze cu produse alternative, ca uleiul de palmier și de soia.

Contractele futures pentru grâu au urcat cu aproximativ 60% pe bursa de la Chicago în acest an, amenințând să crească costul alimentelor de bază, cum ar fi pâinea.

Pierderea a doi exportatori importanți a fost agravată de informațiile potrivit cărora starea recoltei de grâu din China, principalul producător mondial, ar putea fi "cea mai proastă din istorie", conform ministrului agriculturii din această țară.

Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice CITEȘTE ȘI Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice

Condițiile slabe de creștere în zonele afectate de secetă din câmpiile americane par să restrângă și mai mult aprovizionarea.

Serbia a anunțat miercuri că va interzice, începând de joi, exporturile de grâu, porumb, făină și ulei de gătit pentru a contracara creșterea prețurilor, în timp ce Ungaria a interzis săptămâna trecută toate exporturile de cereale.

Bulgaria a anunțat, de asemenea, că își va mări rezervele de cereale și ar putea restricționa exporturile până când va efectua achizițiile planificate.

Aprovizionarea cu cereale în România, un exportator important, s-a restrâns, de asemenea, pe măsură ce cumpărătorii internaționali caută alternative la livrările din Rusia sau Ucraina, deși în prezent nu există planuri de restricționare a livrărilor.

Producția mondială de cereale ar putea scădea, de asemenea, pe măsură ce producția de îngrășăminte, care ajută la creșterea randamentului culturilor, se reduce, ca urmare a creșterii prețurilor gazelor naturale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
criza alimentara
criza alimente
preturi alimente
razboi ucraina
exporturi cereale