Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record

Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record
scris 6 mar 2022

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins un nivel ridicat record în februarie, în urma majorării prețului uleiurilor vegetale și a prețurilor la lactate, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie. Datele pentru ianuarie au fost revizuite în scădere, inițial se fiind raportat un nivel de 135,7 puncte, scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Prețurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflației, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în țările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Temerile privind situația recoltelor și disponibilitatea exporturilor furnizează doar o explicație parțială a creșterii prețurilor globale la produsele alimentare. "Majorarea prețurilor produselor alimentare vine din afara producției de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrășămintelor și al furajelor", a apreciat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage.

Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadării Ucrainei de către Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Mării Negre au afectat piețele agricole încă înainte de izbucnirea conflictului, iar analiștii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și a semințelor oleaginoase.

Prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nou nivel record, din cauza tensiunilor geopolitice.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Potrivit FAO, prețurile la cereale s-au majorat cu 3% luna precedentă, prețul grâului a urcat cu 1,1% iar prețul porumbului a crescut cu 5,1%, din cauza temerilor privind furnizările din porturile de la Marea Neagră.

Prețurile la lactate au urcat cu 6,4% în februarie, a șasea lună de creștere consecutivă, în timp ce prețurile la carne au urcat cu 1,1% luna precedentă.

În contrast, prețurile mondiale la zahăr au scăzut cu 1,9% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.

FAO a dat publicității primele estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2022, prognozând o creștere a producției mondiale de grâu la 790 milioane de tone, de la 775,4 milioane de tone în 2021, datorită randamentelor ridicate și a suprafețelor mari plantate în Canada, Statele Unite și Asia. FAO avertizează că proiecțiile nu au luat în calcul posibilul impact al conflictului dintre Rusia și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente
fao