Argentina, prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic

Argentina, prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic, când a aprobat comercializarea pe plan național a soiului de grâu modificat genetic HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totuși, Bioceres a precizat că semințele HB4 - care sunt mult mai rezistente la secetă - nu vor fi imediat disponibile pe piață, scrie Agerpres.

EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului CITEȘTE ȘI EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului

"Vom continua producția conform actualei scheme de conservare a identității soiului. Deocamdată, nu vom comercializa semințele", au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În 2020, Argentina este prima țară din lume care a aprobat un soi de grâu modificat genetic pe bază experimentală, fiind urmată în 2021 de Brazilia - cea mai mare destinație pentru grâul argentinian.

Ministerul Agriculturii din Argentina a anunțat că INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este acum autorizată să comercializeze semințele, produsele și produsele secundare derivate din așa numitul grâu IND-ŘŘ412-7.

Utilizarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulți clienți vor renunța să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic și derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea țărilor.

"Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecințele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piață vor reveni Ministerului Agriculturii și firmei Bioceres", susțin exportatorii de cereale și semințe din Argentina.

Recolta de grâu a Argentinei în sezonul 2022/2023 ar urma să ajungă la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
argentina