Ucraina: Exporturile de cereale scad semnificativ, din cauza efectelor războiului

Ucraina: Exporturile de cereale scad semnificativ, din cauza efectelor războiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2022

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut în luna mai cu mai mult de jumătate față de perioada similară din 2021, deși la nivelul de aproape 300.000 de tone sunt similare cu cele din întreaga lună martie 2022, prima lună completă a invaziei Rusiei, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.

În perioada 1-12 mai 2021, Ucraina a exportat 667.000 tone de cereale, scrie Agerpres.

Rusia recrutează 20.000 de soldați pe...Superjob.ru. Salariul oferit CITEȘTE ȘI Rusia recrutează 20.000 de soldați pe...Superjob.ru. Salariul oferit

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, țara exporta lunar până la șase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe piețele financiare internaționale, ducând la creșterea prețurilor la materiilor prime și afectând logistica.

Până acum, în sezonul agricol 2020/2021, Ucraina a exportat 46,17 milioane tone de cereale, arată datele Ministerului Agriculturii, față de 39,65 milioane tone în sezonul anterior.

Volumele de export din 2021/2022 includ 18,53 milioane tone de grâu, 21,50 milioane tone de porumb și 5,68 milioane tone de orz.

Sectorul agricol și alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, țara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de șapte miliarde de euro în UE.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb și al șaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.

De la debutul invaziei rusești, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să își redirecționeze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina