Asia va devansa Europa la consumul de vin

Asia va devansa Europa la consumul de vin
scris 23 dec 2015

Scăderea consumului de vin în Europa, la care se adaugă și popularitatea acestei băuturi alcoolice pe piața chineză, sunt factorii care vor determina ca Asia să devină, până în 2027, continentul cu cel mai mare consum de vin, potrivit estimărilor Coface, companie specializată în recuperarea de creanțe și asigurări de credit comercial.

Dacă Franța era lider în consumul mondial de vin, cu 43,8 litri/locuitor pe an în 2013, lucrurile tind să se schimbe. Consumul în Europa este în declin, iar cea mai mare cerere va veni, până în 2027, de la piața asiatică.

”Popularitatea vinului din China este de așteptat să crească, datorită evoluției populației din clasa de mijloc, care ar putea crește de trei ori până în 2022. Se estimează că importurile de vin să se măreasca brusc pentru a satisface cererea. În ultimii șase ani, importurile au totalizat circa 1,8 miliarde de dolari și 238.000 de tone suplimentare de vin”, arată Coface.

În ceea ce privește producția, cu toate că Italia, Franța și Spania domină acest clasament (însumând 48% din total), suprafețele pe care se cultivă vița-de-vie sunt în scădere (de la 12% în Franța până la 20% în Italia), în conformitate cu  tendintele în scădere ale producției la nivel global. De altfel, în 2014, Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV) estima că producția de vin a scăzut cu circa 6%.

Deocamdată, primii zece producători de vin la nivel mondial sunt SUA, Franța, Italia, Germania, China, Marea Britanie, Rusia, Argentina, Spania, Australia.

viewscnt
Afla mai multe despre
productia de vin
consum de vin
asia
europa
coface