Bălegarul - o marfă foarte căutată în SUA

Bălegarul - o marfă foarte căutată în SUA
scris 6 apr 2022

Timp de aproape două decenii, Abe Sandquist, un antreprenor din Midwest-ul SUA, a folosit toate instrumentele de marketing pentru a-i convinge pe fermieri de beneficiile bălegarului de vacă pentru culturile lor, transmite Reuters.

Acum, când există o criză globală de îngrășăminte chimice, agravată de invadarea Ucrainei, din ce în ce mai mulți fermieri americani bat la ușa lui Abe Sandquist. "Aș fi vrut să am mai mult de vânzare. Însă nu există cantități suficiente pentru a face față cererii", spune Sandquist, fondatorul firmei Natural Fertilizer Services Inc din statul american Iowa, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Angajații firmelor afectate de război, inclusiv din companii asupra cărora ANAF aplică sancțiuni, vor putea primi indemnizații de 75% din salariul de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Angajații firmelor afectate de război, inclusiv din companii asupra cărora ANAF aplică sancțiuni, vor putea primi indemnizații de 75% din salariul de bază

Unii crescători de animale, inclusiv cei care până acum plăteau pentru a scăpa de dejecțiile animalelor lor, au descoperit o afacere profitabilă în vânzarea bălegarului către cultivatorii de cereale. În plus, firmele care produc echipamente pentru împrăștierea bălegarului traversează și ele o perioadă profitabilă.

Nu doar că din ce în ce mai mulți fermieri americani caută să obțină bălegar pentru însămânțările de primăvară, dar unele firme care se ocupă de bălegarul animalelor au încheiate contracte de vânzări până la finele anului, spune consultantul Allen Kampschnieder. "Bălegarul a devenit o marfă foarte căutată. Avem deja liste de așteptare", spune Kampschnieder, care lucrează la firma Nutrient Advisors din Nebraska.

Chiar dacă bălegarul poate suplini parțial deficitul de îngrășăminte, totuși nu este un panaceu, avertizează specialiștii în agricultură. Pur și simplu nu există o ofertă suficientă pentru a înlocui toate îngrășămintele chimice utilizate în SUA. Transportul este scump. Iar prețurile pentru dejecțiile animale cresc ca urmare a cererii puternice. În plus, bălegarul este puternic reglementat de autoritățile locale și centrale din cauza îngrijorării cu privire la impactul său asupra resurselor de apă.

Însă, indiferent de aceste dezavantaje, cererea este în plin avânt. În statul Wisconsin, trei crescători de vite intervievați de Reuters au spus că au fost nevoiți să respingă cererile pentru bălegarul lor trimise via mesaje text sau Twitter.

La rândul său, gigantul Smithfield Foods, cel mai mare producător mondial de carne de porc, a spus că a sesizat o modificare de poziție în rândul fermelor de porci care aprovizionează abatoarele sale. "Vedem cu siguranță cum fermierii se îndreaptă spre bălegar odată cu creșterea prețurilor la îngrășăminte", spune Jim Monroe, purtător de cuvânt la Smithfield Foods.

Potrivit firmei de consultanță CRU Group, în luna martie prețul la îngrășăminte chimice a atins un nivel record, în condițiile în care cotațiile la îngrășămintele pe bază de azot au crescut de patru ori după 2020 iar la potasă de trei ori.

Războiul din Ucraina a agravat situația prin reducerea exporturilor de îngrășăminte din Rusia, și aliatul său Belarus, ca urmare a sancțiunilor occidentale. Aceasta riscă să ducă la diminuarea recoltelor în întreaga lume într-o perioadă în care inflația este stimulată de prețurile record la alimente. Împreună, Rusia și Belarus au fost responsabile anul trecut pentru mai mult de 40% din exporturile mondială de potasă, unul din primele trei îngrășăminte utilizate pentru creșterea randamentelor culturilor, susțin analiștii de la banca olandeză Rabobank.

Odată cu creșterea cererii pentru bălegar, au crescut și prețurile, ceea ce a adus un câștig neașteptat pentru crescătorii de animale. În statul Nebraska, prețurile la bălegar uscat au ajuns până la 11-14 dolari pe tonă, de la un nivel obișnuit de 5-8 dolari pe tonă, spune consultantul Allen Kampschnieder. Potrivit acestuia, iarna uscată a contribuit la creșterea prețurilor pentru că bălegarul are mai puțină apă, astfel că este mai concentrat și mai valoros.

Problema pentru fermierii americani este că pe măsură ce sectorul de creștere a animalelor s-a consolidat, au apărut hub-uri geografice unde animalele sunt crescut pentru ouă, lapte sau carne, și aici se produce cel mai mult bălegar. În consecință, unele zone au prea puțin bălegar iar altele prea mult și caută modalități să scape de el.

În luna octombrie a anului trecut, Brett Reinford, proprietarul unei ferme de vaci din statul Pennsylvania, le oferea gratuit fermierilor din zonă bălegarul de la vacile sale numai să scape de el. Șase luni mai târziu, Reinford stă pe o mină de aur. "Păstrăm totul și aș fi vrut să am mai mult", spune Brett Reinford.

viewscnt
Afla mai multe despre
bălegar
sua