Operațiunea ”Stupul”: aproape jumătate din mierea importată în UE e contrafăcută

Operațiunea ”Stupul”: aproape jumătate din mierea importată în UE e contrafăcută
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2023

Aproape jumătate (46%) din cele 320 de probe de miere prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, în intervalul 2021 – 2022, sunt suspectate de fraudare prin adăugarea de sirop de zahăr.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatele au fost obținute în urma unei acțiuni coordonate a Uniunii Europene, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și implicarea statelor membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare, printre care se numără și România, transmite Lanțul Alimentar.

Site-ul unde clienții Wizz Air pot depune plângeri pentru rezolvarea problemelor. ANPC nu poate interveni în acest caz CITEȘTE ȘI Site-ul unde clienții Wizz Air pot depune plângeri pentru rezolvarea problemelor. ANPC nu poate interveni în acest caz

Ancheta a beneficiat de asistența Centrului Comun de Cercetare/Joint Research Centre, activ la nivel european, și de sprijin pentru investigații din partea Oficiului european de luptă anti-fraudă ( OLAF ).

Raportat la numărul total de probe, China a avut cel mai mare număr de probe suspecte, 74%, în timp ce Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară.

Mierea importată din Regatul Unit a avut o și mai mare rată de suspiciune (100%), 3 probe din cele 3 analizate fiind suspecte, probabil din cauză că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene.

EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței nu a văzut, deocamdată, decât o reducere a prețurilor la alimente de cel mult 10%, deși Ciolacu se arăta mai optimist. "Între 0 și 10%" - surse

57% dintre exportatori pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce la celălalt capăt 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect. Până în prezent, 44 de operatori au fost cercetați și 9 au fost sancționați.

Analizele de laborator indică prezența siropului de zahăr în miere, dar nu și originea acestui sirop, care poate fi obținut din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Laboratoarele actuale nu reușesc să detecteze originea siropului de zahăr, astfel încât este foarte dificil să stabilească diferența dintre zahărul natural din miere și cel adăugat de procesatori, în țările de origine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ue