Comisia Europeană are în vedere o nouă derogare pentru 4% pârloagă pe terenurile agricole

Comisia Europeană are în vedere o nouă derogare pentru 4% pârloagă pe terenurile agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Comisia Europeană a anunțat că are în vedere adoptarea unei noi derogări de la regulile referitoare la terenul nelucrat prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC), care sunt criticate vehement de fermierii care protestează în întreaga Europă, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nouă Politica Agricolă Comună impune lăsarea a 4% din teren nelucrat. Executivul comunitar va examina joi o propunere referitoare la "o derogare temporară de la aceste reguli", în continuarea scutirii acordată în 2023, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro CITEȘTE ȘI Unicredit își construiește un nou cartier general în „orașul modei”: va investi un miliard de euro

Mai multe state europene, inclusiv Franța și România, au cerut o prelungire a acestei derogări, scrie Agerpres.

La reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), care a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a solicitat din nou derogări de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (rotația culturilor și condiția de a lăsa nelucrată 4% din suprafața fermei), explicând că ''atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români - vorbim aici de directive și regulamentele Uniunii Europene - cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniștri, cât și comisarul european''.

''Mesajul este foarte clar: trebuie să luăm derogări de la GAEC 7 și GAEC 8. Vorbim de GAEC 7 privind rotația de culturi, pentru că în România există ferme integrate vegetal cu zootehnie și nu pot face lucrul acesta. GAEC 8 înseamnă 4% pârloagă teren în România. Spun acest lucru pentru că România la nivel național poate demonstra că are 10% pârloagă. Vorbim aici de 1,1 milioane de hectare care sunt neproductive și de 800.000 de hectare care sunt necultivate în zona canalelor de irigații și desecare. (...) Așa cum și în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm și în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniștri (al UE), cred că atât noi, ca miniștri, cât și comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din țările Uniunii Europene'', a declarat în data de 23 ianuarie ministrul Florin Barbu, înaintea Consiliului AGRIFISH. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
teren agricol