Doar 40% din fermele din România pot exporta porci vii în condițiile impuse de Comisia Europeană

Doar 40% din fermele din România pot exporta porci vii în condițiile impuse de Comisia Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2016

Doar 40% din fermele din România vor putea exporta porci vii în condițiile restrictive impuse de Comisia Europeană, după ridicarea interdicțiilor în ceea privește exportul de animale vii, în luna octombrie a acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România va putea exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene din luna octombrie, după ce a fost votată în septembrie trecerea țării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, scrie News.ro.

În ultimii 70 de ani, României i-a fost interzis să exporte porci vii și carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Exportul este posibil de acum înainte, însă Comisia Europeană impune câteva condiții destul de restrictive.

“Principala condiție este aceea ca porcii să fie trei luni în fermă, după care pot fi exportați. În același timp, pentru o perioadă o lună, niciun alt porc nu trebuie să intre în întreaga fermă”, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși.

El a adăugat că doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta în prezent aceste condiții. Pentru celelalte ferme, soluția este să-și creeze unități separate pentru creșterea animalelor pentru export.

Până la intrarea Directivei în vigoarea, Ladoși speră să mai fie lămurite câteva aspecte, precum modul în care vor fi efectuate analizele animalelor care vor fi exportate sau cine va acoperi costurile acestora. Analizele sunt necesare pentru a demonstra că animale nu au pesta porcină, potrivit lui Ladoși.

Bunge preia în proporție de 100% acțiunile de la Nutre Group CITEȘTE ȘI Bunge preia în proporție de 100% acțiunile de la Nutre Group

Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, la câteva ferme din județul Timiș.

După aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, Comisia a prelungit până la 31 decembrie 2009 interdicția impusă firmelor românești privind livrările de carne de porc, pe motiv că pesta porcină nu era ținută sub control.

Ulterior, în decembrie 2009, li s-a permis unităților de procesare a cărnii de porc din România să exporte în UE produse din carne de porc provenită din zonele oficial libere de pesta porcină clasică.

Anul trecut, fermele din România au livrat 4 milioane de porci vii către abatoarele autohtone, potrivit unor informații furnizate de Asociația Producătorilor de Carne de Porc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ferme
porci