Premieră: Parlamentul respinge solicitarea Antifraudei de la Agricultură ca 26 de firme să returneze subvenții de 20 milioane lei

Premieră: Parlamentul respinge solicitarea Antifraudei de la Agricultură ca 26 de firme să returneze subvenții de 20 milioane lei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 sep 2016

Deputații au respins, prin lege, solicitarea Direcției Antifraudă a Ministerului Agriculturii ca 26 de firme din sectorul piscicol să returneze subvenții de circa 20 milioane de lei. Direcția ministerului a considerat că firmele au primit necuvenit subvențiile, dar parlamentarii au susținut că vina aparține unor funcționari, paguba urmând să fie acoperită din buget.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de lege, prezentat în premieră de Profit.ro, fusese respins și de Senat în primăvara acestui an. 

Firmele în cauză lucrează în perimetrul siturilor Natura 2000 și au primit, în perioada 2010-2011, compensații financiare pentru pierderile suferite de pe urma păsărilor ihtiofage.

Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate, creată în 1992 din necesitatea de a proteja natura și a menține pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltării socio-economice. România și-a asumat 381 de situri Natura 2000, care ocupă în total 17,89% din suprafața țării.

În aprilie 2010, cele 26 de firme au aplicat la prima sesiune de proiecte pentru compensarea pagubelor produse de păsări în cadrul Programului Operațional pentru Pescuit, iar cererile de finanțare au fost aprobate de către Autoritatea de Management a Programului Operațional pentru Pescuit (AMPOP), firmele primind banii pe o perioadă de doi ani.

După câțiva ani de la plata subvenților, în septembrie 2014, firmelor respective li s-a solicitat însă returnarea banilor, în urma unui control al Direcției Antifraudă a Ministrerului Agriculturii, deși, potrivit parlamentarilor, autoritățile efectuaseră în fiecare an misiuni de monitorizare și control, prin care au certificat că pierderile firmelor ajungeau până la 50% din activitatea lor economică.

UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie! CITEȘTE ȘI UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie!

În motivația proiectului de lege inițiat, parlamentarii afirmă că primele pentru pierderile de producție au fost calculate greșit ca urmare a faptului că legislația europeană nu a fost preluată integral în ghidul de solicitare a subvenției.

"Operatorii economici din domeniu află că, din cauza unei greșeli proprii de interpretare sau aplicare a regulamentelor europene, funcționarii AMPOP au indus în eroare beneficiarii proiectelor Natura 2000, iar, după utilizarea compensațiilor în activitatea curentă, acestea sunt considerate datorate", arată autorii proiectului de lege.

Aceștia au propus, prin urmare, ca notificările de returnare a banilor să fie anulate, iar sumele respective, în cuantum total de 19,56 milioane lei, să fie suportate de la bugetul de stat.

"Raportat la argumentele prezentate, este clar că o eroare sistemică produsă de funcționarii AMPOP nu trebuie și nu este admisibil să fie suportată de către beneficiarii proiectului, care au fost de bună-credință, nu au comis nicio ilegalitate și nu au produs niciun prejudiciu, ci doar au respectat integral toate prevederile legale în vigoare, dispozițiile și deciziile AMPOP, cuantumul compensațiilor acordate nefiind stabilit de către beneficiari, ci exclusiv de către funcționarii AMPOP", arată parlamentarii.

La dezbaterea din Camera Deputaților, susținătorii legii au arătat că proiectul de lege va crea un precedent și pentru alte proiecte, finanțate din fonduri europene, pentru care diferiți benefriciari sunt somați să restituie din fonduri pe motive procedurale de care nu se fac vinovați, responsabile fiind autoritățile publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
firme
subventii
pescuit
fonduri
agricultura