DOCUMENT Ajutoare excepționale pentru fermieri. Buget de peste 25 milioane euro, cu subvenție individuală de până la 35.000 euro. Condițiile și formularele necesare

DOCUMENT Ajutoare excepționale pentru fermieri. Buget de peste 25 milioane euro, cu subvenție individuală de până la 35.000 euro. Condițiile și formularele necesare
scris 27 iul 2022

Guvernul a pregătit o schemă de susținere financiară, care prevede alocarea unui grant financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru cheltuieli angajate cu achiziția de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante, produse de protecție a plantelor și motorină, necesare în anul 2022. Schema de ajutor are un buget propus de 25,49 milioane euro, valoarea maximă a unui grant fiind de 35.000 euro/ beneficiar, jumătate din sumă provenind din fonduri europene, iar jumătate de la buget.

Schema este instituită conform prevederilor Regulamentului delegat (UE) 2022/467 al Comisiei din 23 martie 2022, de acordare a unor ajutoare excepționale de adaptare producătorilor din sectoarele agricole.

Flutur: TIR-urile care merg în Ucraina au stricat drumurile din Suceava și au blocat accesul oamenilor care voiau să-și strângă recoltele de pe câmp! CITEȘTE ȘI Flutur: TIR-urile care merg în Ucraina au stricat drumurile din Suceava și au blocat accesul oamenilor care voiau să-și strângă recoltele de pe câmp!

Grantul financiar se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru cheltuieli angajate în perioada 24 februarie 2022 - 12 august 2022 cu achiziția de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină.

Este vorba de suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, care au în vedere realizarea obiectivelor de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată în cererea unică de plată 2022 este mai mare de 200 ha și achiziționează resursele materiale necesare.

Cheltuielile în legătură cu plățile menționate se efectuează până la data de 30 septembrie 2022.

OMV Petrom, care a profitat de explozia prețurilor la carburanți și are o marjă de rafinare record, va plăti acționarilor un dividend special CITEȘTE ȘI OMV Petrom, care a profitat de explozia prețurilor la carburanți și are o marjă de rafinare record, va plăti acționarilor un dividend special

Grantul financiar unitar este în cuantum de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor sunt de 126,15 milioane lei, echivalentul sumei de 25,49 milioane euro, care se asigură jumptate din finanțare externă nerambursabilă, iar jumptate de la bugetul de stat.

Suma care se acordă beneficiarilor este obținută din înmulțirea grantului financiar unitar cu suprafața declarată cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022 de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv, indiferent dacă suprafața declarată este mai mare de 200 ha și nu poate depăși valoarea maximă de 173.211,50 lei/beneficiar, respectiv echivalentul sumei de 35.000 euro/beneficiar.

TOATE CONDIȚIILE ȘI FORMULARELE PREGĂTITE AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
fermier
ajutor
exceptional
subventie
schema
guvern