Estimări pozitive pentru recolta de grâu din acest an

Estimări pozitive pentru recolta de grâu din acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2021

Producția de grâu din acest an se anunță a fi una ''foarte bună'', după cum arată în prezent această cultură, prețurile fiind însă foarte mari pentru noua recoltă, susține președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Cultura grâului arată foarte bine, la fel și rapița, și orzul. Dacă mai vin două ploi o să facem o recoltă foarte bună la grâu și la rapiță și la orz, dar interesant este că prețurile din noua recolta sunt foarte mari, chiar dacă se preconizează a fi o recoltă foarte bună. Asta înseamnă un reviriment pentru agricultori, întrucât anul trecut au avut pierderi mari din cauza secetei", a declarat pentru Aurel Popescu, scrie Agerpres.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Întrebat dacă sunt estimări că recolta de grâu din acest an va depăși 10 milioane de tone, la fel cum s-a consemnat în 2019, șeful ROMPAN a răspuns: "Nu cred. Vârful nostru a fost undeva la 8,5 milioane de tone. Raportările sunt diferite, mai ales cele din gospodăriile populației".

În ceea ce privește prețul grâului din această perioadă, Aurel Popescu a spus că acesta este unul destul de ridicat, în condițiile în care estimările pentru noua recoltă sunt optimiste.

"Avem grâu până la noua recoltă. Acum prețul grâului este în jur de 900 de lei/tonă adus la moară, un preț mare dacă ne raportăm la anul trecut, când am avut un deficit de grâu. În 2020, am avut o lună în care nu am avut grâu, eram într-o situație extremă și am cerut de la rezerva de stat. Până la urmă s-a găsit înțelegere la unul dintre colegii noștri de la Cerealcom Dolj, care avea un contract cu Egiptul și pe care a reușit să îl amâne, și ne-a dat 120.000 de tone de grâu pe care l-am folosit și am făcut pâine. Atunci a fost vârful de preț de un leu și ceva pe kilogram, deci peste 1.000 de lei/tona. Și la făină, unde avem stocurile asigurate, prețul a crescut în același ritm ca la grâu, doar la pâine sunt mici. Când se ajunge la prețul pâinii, ia foc românul", a explicat Popescu.

Marelbo, care deține cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, a intrat în Ucraina CITEȘTE ȘI Marelbo, care deține cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, a intrat în Ucraina

El a adăugat că și în cazul porumbului, care abia se însămânțează, prețul din noua recoltă, care va fi în toamnă, este aproape similar cu cel al grâului, "un lucru foarte rar întâlnit".

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
rompan