EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se extind în agricultură și cumpără peste 300 hectare de teren arabil în Tulcea de la proprietarul celui mai mare retailer sportiv din Scandinavia, XXL. Câștigurile din Dedeman, reinvestite

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se extind în agricultură și cumpără peste 300 hectare de teren arabil în Tulcea de la proprietarul celui mai mare retailer sportiv din Scandinavia, XXL. Câștigurile din Dedeman, reinvestite
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 1 iul 2021

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat peste 310 hectare de teren agricol în Tulcea de la compania Agristar, controlată de antreprenorul norvegian Øivind Lønnestad Tidemandsen – proprietarul rețelei de retail XXL, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Frații Pavăl mai dețin și o parte din afacerea agricolă Moldova Farming, cu un portofoliu de peste 10.000 de hectare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Frații Pavăl au cumpărat prin intermediul companiei lor de investiții, PIF Industrial, firma Agri Concept, al cărei capital social a fost majorat considerabil de către asociatul unic, Agristar, cu câteva luni înainte de tranzacție. Astfel, în portofoliul companiei au intrat 310 parcele de teren agricol situate în localitățile Cerna și Peceneaga din Tulcea cu o suprafață totală de 313 hectare.

Loturile, adunate de Agristar în perioada 2008-2019, au fost evaluate, recent, la 5.500 de euro/hectar, adică un total de 1,7 milioane de euro. Studiul de piață care a stat la baza evaluării arată că valoarea unui hectar de teren extravilan din comuna Peceneaga este de 4.500 de euro/hectar, iar un hectar de teren agricol din Cerna este 4.030 de euro, potrivit documentului analizat de Profit.ro.

În acest sens, capitalul social al Agri Concept a fost majorat de la 1.000 de lei, la 8,4 milioane lei (echivalentul valorii terenurilor aduse ca aport în natură).

Contactat de Profit.ro pentru detalii pe acest subiect, Cătălin Cristian Gîrlea, general manager al Agristar, nu a dorit să facă niciun comentariu, iar reprezentanții fraților Pavăl nu au răspuns solicitării Profit.ro până la publicarea acestui articol.

Senatul a adoptat tacit proiectul care anulează impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și noile condiții de vânzare pentru firme și populație CITEȘTE ȘI Senatul a adoptat tacit proiectul care anulează impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și noile condiții de vânzare pentru firme și populație

Afacerea Agristar este controlată indirect, în procent de 70%, de antreprenorul norvegian Øivind Lønnestad Tidemandsen (59 de ani), proprietarul și unul dintre fondatorii rețelei de retail specializate în echipamente sportive XXL, cea mai mare din regiunea scandinavă, dar prezentă și în Austria. În 2016, Øivind Tidemandsen a cumpărat participația fratelui său din XXL pentru mai mult de 100 de milioane de euro. Tidemandsen este și co-proprietar al retailerului de mobilă și design interior Home & Cottage, fondat în 2009.

Afacerile din agricultură derulate de investitorul norvegian în România sunt supervizate de Cătălin Cristian Gîrlea, care deține 25% din Agristar.

Tidemandsen mai are în România și ferma Agrifarm din Racovița, județul Brăila, unde exploatează câteva zeci de hectare de teren agricol pentru culturi precum porumb, rapiță, grâu, floarea soarelui, soia și orz.

Frații Pavăl au intrat în agricultură odată cu asocierea în Moldova Farming, afacerea antreprenorului Cătălin Grigoriu, care deține peste 10.000 de hectare de teren agricol, din care exploatează circa 7.000 de hectare în județele Neamț, Bacău și Vrancea.

BERD împrumută Agricost, cel mai mare producător agricol local, controlat de fondul de investiții Al Dahra, cu până la 20 milioane euro, pentru extindere în România și Serbia CITEȘTE ȘI BERD împrumută Agricost, cel mai mare producător agricol local, controlat de fondul de investiții Al Dahra, cu până la 20 milioane euro, pentru extindere în România și Serbia

Chiar dacă ajunseseră la o deținere de 49,7% din Moldova Farming, frații Pavăl au decis, în octombrie anul trecut, să își diminueze cota la doar 19%, în favoarea partenerului lor – familia Grigoriu.

Afacerile Moldova Farming au explodat anul trecut la 30,5 milioane euro, de la 9,3 milioane de euro, un an mai devreme, fiind cel mai bun an din istoricul de 9 ani al companiei. Profitul Moldova Farming a fost de 4,5 ori mai mare în 2020, crescând până la 1,9 milioane de euro.

Anul acesta, singura tranzacție cu teren agricol ce depășește 30 de hectare, suprafață peste care devine obligatoriu avizul Ministerului Agriculturii, a fost cea semnalată de Profit.ro, prin care firma fostului ministru al transporturilor Radu Berceanu a cumpărat 40 de hectare de teren lângă Dunăre la un preț de 5.500 de euro pe hectar.

Ministerul Agriculturii și-a dat avizul final pentru 10 tranzacții cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare realizate în 2020. Acestea cumulează o suprafață totală de circa 460 de hectare, iar prețul cumulat de tranzacționare a fost de 3,1 milioane de euro.

Topul celor mai mari tranzacții de anul trecut a fost condus de investitoarea germană Maria Doris Schlereth, care a cumpărat de la familia Robescu peste 108 hectare de teren în comuna Jebel din județul Timiș la un preț de circa 928.000 de euro. Spre comparație, cel mai scump și cel mai mare teren tranzacționat în 2019, format din nouă parcele în suprafață totală de 414 hectare, a fost cumpărat cu un preț de 16,2 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane de euro euro. Terenul este situat în comuna Ciacova din județul Timiș și a fost cumpărat de firma agricultorului Corvin Petru Mateiu de la investitorul australian Samir Abboud.

Totuși, cel mai scump hectar de teren vândut în 2020 a fost în județul Iași, în localitatea Plugari. În luna mai 2020, familia Alexandru-Tudor și Camelia Bernic a încasat aproape 10.000 de euro pe hectar de la Ilie Airinei pentru 34 de hectare de pământ.

Câștigurile din Dedeman, reinvestite

Dedeman, cel mai mare retaileri local de bricolaj, a atins anul trecut o cifră de afaceri de puțin peste 9 miliarde lei (de la 8,2 miliarde lei în anul precedent), având un profit net de 1,4 miliarde lei (1,28 miliarde lei în 2019). Retailerul a ajuns anul trecut la 11.374 angajați, de la 10.769 salariați în 2019.

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Astfel, și-au extins investițiile în imobiliarele (prin achiziția The Bridge, The Office, Dacia One și parteneriatul cu Element Industrial), construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel) și în transport fluvial (Transport Trade Services).

Agroland Agribusiness intră pe bursă ca o companie cu o valoare de 40 milioane lei. Tranzacționată la un nivel de 32 de ori profitul net din 2020, compania promite o creștere „mult accelerată”. „Am crescut bine, poate un pic foarte abrupt.” CITEȘTE ȘI Agroland Agribusiness intră pe bursă ca o companie cu o valoare de 40 milioane lei. Tranzacționată la un nivel de 32 de ori profitul net din 2020, compania promite o creștere „mult accelerată”. „Am crescut bine, poate un pic foarte abrupt.”

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița.

De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
agri concept
agristar