Expert în agricultură: Cerealele ucrainene au afectat performanța financiară a fermierilor români

Expert în agricultură: Cerealele ucrainene au afectat performanța financiară a fermierilor români
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

Cezar Gheorghe, - consultant pentru Clubul Fermierilor Români, expert analist pentru comerțul cu cereale, a declarat în emisiunea Proiect de Țară: România, de la Prima News, că cerealele ucrainene au afectat performanța financiară a fermierilor români și că s-au dublat costurile logistice pe timpul campaniei care a început la sfârșitul lui martie 2022, când efectiv toată logistica românească s-a aglomerat către punctele de frotieră pentru a prelua marfa ucraineană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Cerealele ucrainene au afectat performanța financiară în două moduri, primul cel logistic, pentru că costurile logistice s-au dublat pe timpul campaniei și vorbim despre o perioadă care a început undeva la sfârșitul lui martie 2022, când efectiv toată logistica românească s-a aglomerat către punctele de frotieră pentru a prelua marfa ucraineană. Oamenii aceia erau disperați, vorbim de fermieri, să vândă marfa și astfel costul logistic a crescut exponențial”, a precizat Cezar Gheorghe, scrie News.ro.

Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă CITEȘTE ȘI Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă

El a precizat că tot complexul logistic s-a dublat, astfel fermierul român a avut prima etapă de greutate. ”A doua etapă a fost disponibilitatea acestor unități logistice, că nu au mai avut acces la ele. A treia etapă a fost că toate punctele principale, și mă refer la Portul Constanța, a fost foarte aglomerat de fluxurile ucrainene, iar fermierul român trebuia să stea efectiv, la coadă, zile în șir ca să își descarce marfa după toate camioanele care erau la rând”, a menționat expertul, precizând că sistemul nostru informatic din Portul Constanța este de vină.

Cezar Gheorghe a mai spus că ”și infrastructura noastră feroviară a fost de vină”. Cu toate că firmele de consultanță au spus că pe aici vor veni, pregătiți-vă, nimeni nu a luat în seamă lucrurile acestea, nici măcar nu au curățat triajul acela din Portul Constanța. Toată lumea aștepta, reactivitate tipică. Nu au mai fost disponibile vagoane,  nu puteai accesa punctele de descărcare”, a afirmat el.

Analistul a mai arătat că ”fermierii români s-au lăsat amăgiți de această Fata Morgana a creșterii de preț, pentru că în luna mai s-a atins vârful în termen de preț, era în jurul valorii de 410 sau 412 euro pe tonă, pentru grâul livrat Portul Constanța și toată lumea a crezut că va continua să crească la nesfârșit, ignorând acel prag al durerii, când cineva nu mai consumă pentru că e prea scump”.

Cezar Gheorghe a mai afirmat că România poate deveni un nod logistic de depozitare, procesare, distribuție, piața internă, piața externă, pentru toată filiera de produse: carne, lapte, fructe și legume, cereale și oleaginoase”.

”Știți câți bani se pierd din faptul că noi exportăm semințe de floarea soarelui în Franța și Spania, în loc să procesăm noi semnințele?”, a spus expertul în agricultură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina