Fermierii din zona montană au la dispoziție 13 milioane euro din fonduri europene pentru abatoare de capacitate mică până la 31 martie 2021

Fermierii din zona montană au la dispoziție 13 milioane euro din fonduri europene pentru abatoare de capacitate mică până la 31 martie 2021
scris 29 dec 2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică din zona montană până la data de 31 martie 2021, alocarea financiară disponibilă fermierilor prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) fiind de 12,93 milioane euro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mică din zona montană până la data de 31 martie 2021, ora 16.00, scrie News.ro.

Tranzacție: OMV Petrom a semnat vânzarea operațiunilor din Kazahstan CITEȘTE ȘI Tranzacție: OMV Petrom a semnat vânzarea operațiunilor din Kazahstan

”Alocarea financiară disponibilă fermierilor prin submăsura 4.2 'Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole' – componenta investiții de capacitate mică din zona montană din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de 12,93 milioane de euro”, a informat AFIR.

Solicitările de finanțare se depun exclusiv online pe site-ul agenției până la data limită (31 martie 2021, ora 16.00) sau până când, prin totalul cererilor depuse, se atinge plafonul maxim de 150% din valoarea alocării. De asemenea, fondurile disponibile pentru depunere în acest moment sunt de 18,79 milioane de euro.

Pragul minim de selecție pentru proiectele depuse este de 10 puncte, valabil pentru întreg intervalul 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021. Fondurile nerambursabile acordate prin submăsura 4.2 – componenta investiții de capacitate mică din zona montană pot ajunge până la maximum 300.000 euro/ proiect.

Finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mică capacitate în zona montană, în cazul în care acesta este realizat de către IMM-uri.

Pentru grupuri de producători, cooperative sau societăți cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge până la 70%. Dacă este realizat de alte întreprinderi decât cele menționate anterior, finanțarea PNDR va fi de maximum 40%.

Sunt eligibile pentru finanțare investițiile în unități de sacrificare de capacitate mică destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, în conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea condițiilor minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mică, cu modificările și completările ulterioare), care sunt amplasate în localități din zona montană.

Capacitatea maximă de sacrificare a unui abator de capacitate mică, incluzând tăierile de urgență, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vită mare)/ zi și încadrarea în 200 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și de 40 de capete/ lună pentru bovine. În cazul în care se realizează o investiție pentru un centru de sacrificare acesta trebuie să funcționeze pentru cel mult 2,5 UVM/ zi și să se încadreze în 100 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și în 20 de capete/ lună pentru bovine.

Pentru a depune o cerere de finanțare a unei unități de sacrificare de capacitate mică, în zona montană, fermierii trebuie să respecte prevederile Ghidului solicitantului și anexele aferente acestuia, publicat pe site-ul AFIR, la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată submăsurii 4.2, precizează agenția.

viewscnt
Afla mai multe despre
abatoare
afir