Fermierii germani care angajează români încalcă regulile impuse de stat, arată un reportaj ARD

Fermierii germani care angajează români încalcă regulile impuse de stat, arată un reportaj ARD
scris 29 apr 2020

Mii de sezonieri români au plecat în Germania pentru a munci în agricultură. Însă nu puține au fost cazurile în care aceștia s-au plâns de condițiile în care trebuie să trăiască în plină pandemie de COVID-19.

Jurnaliștii germani de la postul public de televiziune ARD au făcut mai multe reportaje despre lucrătorii sezonieri străini fără de care multe ferme din Germania ar da faliment, arată Digi 24

Belgienii - îndemnați să mănânce cartofi prăjiți de două ori pe săptămână pentru a rezolva problema surplusului CITEȘTE ȘI Belgienii - îndemnați să mănânce cartofi prăjiți de două ori pe săptămână pentru a rezolva problema surplusului

Românii veniți să culeagă sparanghel, ceapă verde sau alte legume sunt transportați de la locuințele lor temporare la câmp în condiții improprii în vremea pandemiei.

Fermierii evită legea și nu aplică regula distanțării și a grupurilor de lucru mici pentru sezonierii veniți în martie, conform sursei citate.

Teoretic, lucrătorii sezonieri nu au voie să părăsească fermele care îi găzduiesc. De acolo ar trebui să-și cumpere chiar și mâncarea. Dar românii au plecat în Germania ca să strângă niște bani, fac economie de când se știu și, prin urmare, merg la supermarket, unde e mai ieftin.

Lucrătorii sunt cazați în locuințe modulare, practic în niște containere. În fotografiile postate de români pe rețelele de socializare pentru rude și vecini se văd paturi lipite, într-un spațiu extrem de mic.

Unii dintre muncitorii români s-au revoltat de condițiile în care sunt obligați să muncească la fermele din Germania. Se plâng că fermierii nu le mai dau înapoi documentele personale, iar jurnaliștii germani amintesc că asta e o practică folosită de traficanții de persoane.

Autoritățile germane investighează deja mai multe plângeri.

Germania permite, începând cu luna aceasta și până la sfârșitul lunii mai, venirea a 80.000 de lucrători sezonieri, în condiții speciale de securitate sanitară.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
fermieri
germania