Fondurile de private-equity interesate de producătorii iberici de ulei de măsline după explozia prețurilor

Fondurile de private-equity interesate de producătorii iberici de ulei de măsline după explozia prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2023

Fondurile de private-equity se uită cu interes la producătorii de ulei de măsline din Spania și Portugalia care utilizează cele mai moderne tehnici agricole pentru a-și majora producția, în condițiile în care se așteaptă la profituri mari după ce prețurile la uleiul de măsline s-au dublat în acest an, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un exemplu este managerul spaniol de fonduri Beka Finance care a lansat primul său fond de private-equity cu partenerul industrial portughez Bolschare pentru a investi în cultivarea în regim intensiv de măsline și migdale, scrie Agerpres.

Ucraina își adăpostește navele cu cereale pe partea românească a Dunării CITEȘTE ȘI Ucraina își adăpostește navele cu cereale pe partea românească a Dunării

Încurajat de pariul său pe creșterea prețurilor, Beka se așteaptă la un randament de până la 20% de pe urma noului său fond, comparativ cu randamentul inițial de 11% pe zece ani oferit investitorilor.

"Există din ce în ce mai mult interes de investiții în acest sector. O fermă bine gestionată este o afacere bună", spune directorul Beka Finance, Fernando de la Vega, care se așteaptă ca prețurile la uleiul de măsline să rămână peste prognozele inițiale ale fondului.

Fondul Beka & Bolschare Iberian Agribusiness și-a construit prognozele inițiale pe un preț mediu al uleiului de măsline în Spania de 2,70 euro per kilogram. Însă, potrivit cifrelor oficiale, prețul uleiului de măsline extra virgin în Spania s-a dublat de la începutul anului și în luna septembrie a ajuns la 8,20 euro per kilogram.

Investițiile fondului vizează crearea unor plantații de măslini moderne și în regim super-intensiv într-o țară unde majoritatea fermelor sunt în continuare cultivate de mici producători care recoltează manual și muncesc în regim colectiv pentru a produce ulei de tip extra virgin.

Spania, cel mai mare producător mondial de ulei de măsline și totodată țara care stabilește prețurile, se bazează în principal pe ploi pentru irigarea măslinilor. Seceta din acest an va avea ca rezultat cea mai mică recoltă de ulei de măsline de după 2004, potrivit estimărilor mai multor producători spanioli.

Luna aceasta, fondul canadian Fiera Comox, specializat în agricultură, a încheiat un acord cu Cibus Capital pentru a prelua producătorul spaniol de ulei de măsline Innoliva.

Porumboiu: Premierul face pe croitorașul cel viteaz - taie, taie, taie! Prin facilitățile pentru agricultură și construcții se stabilizase relația cu forța de muncă. Vor pleca iar. Să taie de la partide! CITEȘTE ȘI Porumboiu: Premierul face pe croitorașul cel viteaz - taie, taie, taie! Prin facilitățile pentru agricultură și construcții se stabilizase relația cu forța de muncă. Vor pleca iar. Să taie de la partide!

"Fondurile de private-equity sunt interesate de plantațiile moderne de măslini care utilizează tehnologii care permit creșterea măslinilor cu o densitate foarte mare", a declarat președintele director general de la Innoliva, Jorge Pena.

Innoliva cultivă aproximativ 8.000 de hectare în Spania și Portugalia utilizând o tehnică ce permite plantarea a 2.000 de măslini pe hectar, comparativ cu mai puțin de 200 de arbori pe hectar în plantațiile tradiționale. De asemenea, Innoliva se bazează pe sisteme moderne de irigații și recoltarea mecanizată a măslinelor pentru a crește productivitatea și eficiența. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de măsline
spania
investitii