Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale

Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Râmele, amenințate de agricultura intensivă, au o contribuție semnificativă în producția agricolă mondială, fiind responsabile pentru aproximativ 6,5% din producția mondială de cereale, arată un studiu publicat în revista Nature Communications, conform AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Râmele contribuie cu aproximativ 6,5% la producția mondială de cereale (porumb, orez, grâu, orz) și cu 2,3% din producția de leguminoase, adică echivalentul a peste 140 de milioane de tone de alimente pe an”, susțin trei cercetători de la Universitatea Colorado, arată Agerpres.

Retailerul german KiK continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI Retailerul german KiK continuă extinderea în România

„Contribuția” râmelor este definită de cercetători drept procentajul din randamentul agricol care este posibil grație aportului lor.

Rolul pozitiv al râmelor pentru sănătatea solului și creșterea plantelor este binecunoscut având în vedere că galeriile râmelor permit infiltrarea apei, că participă la reciclarea nutrienților pentru hrănirea plantelor și că ajută la producția de hormoni care facilitează creșterea plantelor.

Însă, cei trei cercetători americani au încercat pentru prima dată să cuantifice aportul râmelor la producția agricolă. Potrivit cercetătorilor, contribuția râmelor este mai importantă în țările din emisfera sudică, contribuind cu până la 10% din producția de cereale în Africa sub-sahariană și cu 8% în America Latină și Caraibe.

„Râmele contribuie foarte mult în aceste zone unde avem mai puține inputuri chimice”, subliniază Steven Fonte, profesor la Universitatea Colorado și principalul autor al studiului.

Ursus Breweries investește 2 milioane de euro în fabrica de la Buzău. Robert Uzună, vicepreședinte afaceri corporative: Sustenabilitatea afacerilor vine cu niște costuri foarte mari pe care le vom plăti cu toții CITEȘTE ȘI Ursus Breweries investește 2 milioane de euro în fabrica de la Buzău. Robert Uzună, vicepreședinte afaceri corporative: Sustenabilitatea afacerilor vine cu niște costuri foarte mari pe care le vom plăti cu toții

În concluzie, autorii sugerează că ar trebui încurajate practicile agricole ecologice care păstrează viața solurilor și în special a râmelor, care sunt astăzi amenințate de agricultura intensivă, care recurge masiv la chimie și lucrări regulate.

Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale / Galeriile lor permit infiltrarea apei, participă la reciclarea nutrienților și ajută la producția de hormoni care facilitează creșterea plantelor

viewscnt
Afla mai multe despre
rame
cereale