Guvernul înființează Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. Noua companie ar trebui să reducă evaziunea în domeniu, estimată la 3 miliarde euro

Guvernul înființează Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. Noua companie ar trebui să reducă evaziunea în domeniu, estimată la 3 miliarde euro
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 nov 2018

 

Guvernul va înființa ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., care va avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole precum cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. Capitalul inițial al societății va fi de 100.000 lei, fiind împărțit în 10.000 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare. Noua companie de stat ar urma să ajute fermieri mici și mijocii să își valorifice produsele, fiscalizând activitatea acestora și reducând evaziunea în domeniu, care se ridică la 3 miliarde euro.

Hotărârea de înființare a noii societăți urmrază a fi adoptată de Guvern în ședința solemnă de la Alba Iulia.

Executivul arată că, în prezent, producția agricolă nu se reflectă la potențial maxim în PIB, cu toate că terenurile cu destinație agricolă din România ating aproape 15 milioane de hectare. Astfel, în cele peste 3 milioane de gospodării individuale, majoritatea deținând mult sub 10 hectare, două treimi nu se califică pentru programele de subvenționare directă. 

”În contextul de mai sus, apare necesitatea intensificării valorificării produselor agricole, prin crearea unui mecanism național capabil să asigure achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețelele comerciale interne sau către export, cu scopul de a nu lăsa în afara circuitelor comerciale reglementate și fiscalizate cea mai mare parte a producătorilor agricoli individuali”, arată Guvernul. 

Prin urmare, scopul societății nou înființate îl va constitui, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri.

În acest scop, Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA va organiza rețele proprii de achiziție, procesare primară și industrială, precum și centre logistice, rețele de vânzare în țară și în străinătate.

Decizie: Culturile de plante medicinale și aromatice, neimpozabile în limita unei suprafețe, începând cu 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Decizie: Culturile de plante medicinale și aromatice, neimpozabile în limita unei suprafețe, începând cu 1 ianuarie

Societatea va avea sediul social în municipiul București, sector 1,Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”, dar acest sediu va putea fi mutat ulterior prin decizie a adunării generale.

Capitalul social inițial al Societății Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. este de 100.000 de lei și este format din aport numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

Drepturile și obligațiile aferente acțiunilor societății sunt exercitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care deține un număr de 10.000 de acțiuni, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune.

Societatea Națională “Casa Română de Comerț UNIREA” este condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită dintr-un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de către un consiliu de administrație, alcătuit din 5 membri. Conducerea executivă este asigurată de un director general. 

Membrii consiliului de administrație sunt numiți pentru o perioadă de 4 ani. Primii membriai consiliului de administrație sunt numiți prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru o perioadă de 2 ani.

Conducerea executivă a Societății Naționale “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este asigurată de un director general și trei directori care administrează activitatea în scopul realizării obiectivelor stabilite de consiliul de administrație și participă la ședințele acestuia fără drept de vot.

Proiectul care introduce acciza pentru sucurile cu zahăr, la un pas de adoptare CITEȘTE ȘI Proiectul care introduce acciza pentru sucurile cu zahăr, la un pas de adoptare

Guvernul arată că noua societate de stat va conduce la integrarea în circuitul economic organizat și fiscalizat a cât mai multora din cele peste 2 milioane de mici gospodării deținătoare de suprafețe agricole. 

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, compania va stimula culturii asociative în cazul fermierilor mici și medii, creșterea eficienței și calității producțiilor acestora prin furnizarea de inputuri agricole de calitate (soiuri, specii, rase, produse agro-chimice, echipamente de mecanizare etc.). 

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, va fi asigurată trasabilitatea produselor agricole, creșterea siguranței alimentare și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale, estimată în prezent la aproape 3 miliarde euro, potrivit datelor Guvernului.  

Executicul mai subliniază că activitatea societății va avea o influență pozitivă atât asupra soldului balanței comerciale cât și asupra soldului balanței de plăți a României. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
comert
agricultura
produse
fermier
guvern
marfa
horarare
infiintare