Guvernul olandez declară penurie de apă din cauza secetei

Guvernul olandez declară penurie de apă din cauza secetei
scris 4 aug 2022

Guvernul olandez a declarat o penurie de apă, ca urmare a unei veri neobișnuit de secetoase și a faptului că nu sunt prognozate ploi pentru următoarele două săptămâni, relatează Reuters.

Luna trecută, valuri de căldură brutale au afectat mari părți ale Europei și Statelor Unite, ceea ce a determinat adoptarea mai multor apeluri pentru intensificarea eforturilor de combatere a încălzirii globale, despre care oamenii de știință spun că face ca perioadele de vreme extrem de caldă să fie mai frecvente și mai mortale, arată G4Media.ro.

Avtovaz, principalul producător de automobile din Rusia, le oferă angajaților bani dacă părăsesc voluntar compania CITEȘTE ȘI Avtovaz, principalul producător de automobile din Rusia, le oferă angajaților bani dacă părăsesc voluntar compania

Având în vedere că două treimi din populația olandeză trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută în Țările de Jos, ducând la înnămolirea râurilor și la îngreunarea traficului de apă.

O altă problemă apare din cauza uscării digurilor – multe dintre ele au nevoie de greutatea apei însăși pentru a rămâne rezistente.

„De câteva săptămâni vedem că în Țările de Jos se usucă din cauza evaporării în propria țară și a debitelor foarte scăzute ale râurilor din străinătate”, a declarat Michele Blom de la agenția pentru lucrări publice și gestionarea apei din țară, desemnată să supravegheze un grup de lucru pentru secetă.

În acest moment, barjele de pe Rinul inferior – o rută importantă pentru transportul cărbunelui din Rotterdam în interiorul țării către oțelăriile și producătorii de energie din Germania – funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.

Ministerul olandez al infrastructurii și transporturilor a declarat că, începând de marți, apa curgea prin Rin cu 850 de metri cubi pe secundă la Lobith, orașul din estul țării unde intră în Olanda, „excepțional de scăzută pentru această perioadă a anului”.

Nivelurile erau mai bune în râul Maas, cunoscut și sub numele de Meuse, care curge din Franța în Olanda.

IJselmeer, un mare lac artificial de apă dulce din nordul țării, este rezonabil de plin și poate furniza apă provinciei Groningen.

FOTO Serbia cedează României dreptul de proprietate asupra uneia dintre cele mai impozante clădiri CITEȘTE ȘI FOTO Serbia cedează României dreptul de proprietate asupra uneia dintre cele mai impozante clădiri

Cu toate acestea, nivelurile apelor subterane se scufundă și „sunt foarte scăzute în unele locuri din sud”, a declarat ministerul, ceea ce duce la înflorirea algelor și la moartea peștilor.

Apa potabilă nu este afectată.

Autoritățile fac apel la populație să economisească apa, iar provinciile sudice Zeeland și Limburg le cer oamenilor să nu folosească apa de suprafață pentru udare – o măsură care afectează fermierii.

viewscnt
Afla mai multe despre
olanda
seceta
apa