Holde Agri Invest achiziționează o nouă fermă și ajunge la o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare

Holde Agri Invest achiziționează o nouă fermă și ajunge la o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare
scris 11 apr 2022

Holde Agri Invest, un holding anunțat în premieră de Profit.ro și lansat cu ținta de a deveni principal jucător în agricultură, cumpără o nouă fermă, în județul Dâmbovița, în comuna Conțești. Ferma are o suprafață de 2.100 de hectare de teren și devine cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roșiori, Videle și Frumușani.

„Planul nostru de extindere succesivă a suprafeței agricole exploatate continuă, iar odată cu alăturarea noii ferme în cadrul Holde, am ajuns la o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare. Modelul nostru de business rămâne același – identificăm ferme agricole vegetale care au nevoie de capital suplimentar sau prezintă potențial de optimizare a performantei operaționale și pe care să le transformăm în exploatații agricole operaționale, moderne și eficiente. Totodată, tranzacția anunțată astăzi reprezintă o premieră, deoarece marchează crearea celui de-al patrulea nucleu Holde, care va purta denumirea de Conțești. Astfel, odată cu alăturarea acestui nou nucleu în portofoliu, suntem încântați că am reușit să atingem deja unul dintre obiectivele stabilite pentru acest an. În anul agricol 2021-2022 avem în plan cultivarea de culturi de grâu (395 ha), rapiță (320 ha), floarea-soarelui (350 ha), porumb (415 ha) și orz (620 ha) în cadrul acestui nucleu”, a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia CITEȘTE ȘI FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia

Valoarea tranzacției este de 10,25 milioane de lei, din care Holde va plăti efectiv suma de 250 mii de lei. Restul de 10 milioane de lei reprezintă datorii ce vor fi preluate de către Holde, obiectivul fiind ca acestea să fie diminuate semnificativ în următorii patru ani, în baza unui program de redresare planificat de grup. Terenurile din cadrul fermei sunt operate în regim de arendă și bine comasate, acesta fiind unul dintre avantajele determinante în realizarea acestei achiziții.  Ferma are în componența sa o bază proprie și un parc de utilaje care urmează să intre în procesul de modernizare conform standardelor operaționale ale grupului Holde.

Holde Agri Invest a avut venituri consolidate de 59 milioane de lei în 2021, în creștere cu 46% față de anul 2020 și un profit net, conform IFRS, de 7,3 milioane de lei, o apreciere cu 38% comparativ cu anul anterior. 

În 2021, Holde a obținut 28.301 tone de culturi tehnice, dintre care 2.121 tone culturi ecologice de grâu, floarea-soarelui și mazăre, respectiv 26.180 tone culturi convenționale, de grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și soia. Comparativ cu anul agricol 2019-2020, totalul producției realizate de Holde a crescut cu 18%. 

În 2021, Holde Agri Invest a derulat un program investițional de aproximativ 53 de milioane de lei, finanțat din surse proprii și împrumutate, respectiv credite bancare și contracte de leasing financiar. Investițiile în echipamente tehnologice și achiziționarea de ferme, implicit extinderea suprafeței exploatate au reprezentat pilonii principal ai programului investițional.

Prin urmare, în ceea ce privește extinderea suprafețelor exploatate de către companie, pe parcursul anului trecut, Holde a finalizat achiziția nucleului Videle, aproximativ 2.400 ha și a efectuat noi achiziții, prin preluarea societăților Interprest Agrotex și Agro Fields Future. Prin Interprest a fost adăugată o suprafață de aproximativ 400 ha la nucleul Roșiori, care are în prezent o suprafață totală de aproximativ 3.650 ha, iar prin achiziționarea Agro Fields Future a fost extinsă suprafața nucleului Frumușani cu 250 ha, acesta având în momentul de față o suprafață totală de circa 3.650 ha.

Anterior, Holde a cumpărat o participație în Enten Systems, o companie de tehnologie în agricultură. Valoarea tranzacției se ridică la 370.000 lei, din care aproximativ 247.000 lei a fost pentru achiziționarea unei participații minoritare, iar 123.000 de lei reprezintă o finanțare convertibilă în acțiuni.

Holde Agri Invest deține și o participație de 12% în start-up-ul românesc, AgroCity.

Acțiunile Holde Agri Invest, companie înființată în anul 2018, sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de aproape 115 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile HAI sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piața AeRO, în cadrul căruia compania deține cea mai mare pondere.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
ferma