Importul de lapte s-a diminuat

Importul de lapte s-a diminuat
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2024

Unitățile procesatoare au colectat, în 2023, de la exploatațiile agricole și centrele de colectare, o cantitate de lapte de vacă în creștere cu 6,2% față de anul precedent, în timp ce importul s-a diminuat cu 21,4%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit statisticii oficiale, în perioada ianuarie - decembrie 2023, producția de unt a înregistrat cea mai mare creștere (+4,6%), iar producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-4,6%). De asemenea, cantitatea de lapte brut importată de unitățile procesatoare a scăzut cu 21,4%, în intervalul analizat, scrie Agerpres.

FOTO În România este pregătit cel mai mare complex zootehnic de porci din Europa CITEȘTE ȘI FOTO În România este pregătit cel mai mare complex zootehnic de porci din Europa

La nivelul lunii decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o s-a majorat cu 7,8%. În acest context, cea mai mare creșterea a producției s-a înregistrat la unt (+26,8%). La polul opus s-a situat producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare), cu o scădere de 1,2%.

Cantitatea de lapte brut importată de unitățile procesatoare a crescut, în luna decembrie 2023, cu 7,8% față de luna corespunzătoare din anul anterior.

De la o lună la alta (decembrie 2023 vs noiembrie 2023), unitățile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,2%. Pe acest fond, cea mai importantă creștere a producției s-a înregistrat la unt (+33,5%), în timp ce scăderea cea mai mare s-a consemnat la producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare), respectiv cu 10,5%).

În ceea ce privește importurile, în ultima lună a anului trecut, cantitatea de lapte brut adusă de unitățile procesatoare a scăzut cu 1,3%, în comparație cu noiembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
ins
import