Încălzirea climei pune în pericol uleiul de măsline din Grecia

Încălzirea climei pune în pericol uleiul de măsline din Grecia
scris 16 dec 2021

Fermierul grec Michalis Antonopoulos știa cu câteva luni înainte de noiembrie, când începe culesul măslinelor, că anul acesta nu va fi unul bun, după ce iarna trecută nu au căzut suficiente precipitații, în primăvară temperaturile au ajuns la 38 de grade Celsius, iar vara a adus cel mai grav val de căldură din ultimele decenii, sute de măslini fiind afectați, transmite Reuters.

În livada sa din Kalamata, cea mai renumită regiune din Grecia pentru producția de ulei de măsline, Michalis Antonopoulos arată care este rezultatul: ramurile măslinilor sunt pe jumătate goale, măslinele sunt mici sau zbârcite, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Vedem fenomene și probleme cu care nu ne confruntam în urmă cu 20 de ani", spune Antonopoulos, care conduce cooperativa locală de ulei de măsline, estimând că producția regională va fi cu 50% mai mică în acest an.

Europa a cunoscut cea mai fierbinte vară din istorie, iar oamenii de știință avertizează că această evoluție haotică a vremii care afectează măslinii este ceea ce ne putem aștepta din partea schimbărilor climatice.

Grecia este al treilea producător mondial de ulei de măsline, iar tipul de ulei produs de Grecia este deosebit de căutat pentru calitatea ridicată, cunoscută sub denumirea ''extra virgin''.

Sticlele cu ulei de măsline Kalamata pot fi găsite tocmai în restaurantele din Japonia, însă fermierii greci se tem că, dacă recoltele vor continua să scadă, nu vor putea să facă față cererii pentru ceea ce ei numesc "aurul verde din bucătărie", punând în pericol economia locală.

"Anul acesta ne-a arătat că arborii nu pot să facă față unor condiții meteo extreme. Este un exemplu clasic al schimbărilor de mediu prin care trecem", a spus Antonopoulos.

În 2020 - 2021, Grecia a produs 275.000 de tone de ulei de măsline și peste jumătate din cantitate a mers peste hotare, ceea ce a plasat-o pe locul patru în topul exportatorilor din UE. Pentru 2021-2022, Executivul comunitar prognozează că producția Greciei va scădea până la 230.000 de tone.

Cea mai mare parte a uleiului de măsline existent în lume vine din regiunea Mediteranei, iar în prognozele sale agricole pentru următorul deceniu Comisia Europeană previzionează ca producția de ulei de măsline a UE să crească, dar avertizează că schimbările climatice ar putea afecta producția anuală și calitatea uleiului de măsline. În cazul Greciei, Executivul comunitar prognozează o scădere limitată a producției.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Stavros Vemmos, expert în măslini și profesor de pomologie (știința agricolă ce se ocupă cu studiul speciilor și soiurilor de pomi și de arbuști fructiferi - n. r.), spune că temperaturile ridicate și deficitul de apă creează deja probleme pentru livezile de măslini din Grecia.

"Fenomenul schimbărilor climatice ar putea merge dincolo de limitele cultivării măslinelor", afirmă Vemmos.

Potrivit acestuia, pe termen lung, unele zone din sudul Greciei ar putea să nu mai fie potrivite pentru cultivarea măslinelor, în timp ce regiuni din Balcani sau nordul Europei ar putea beneficia de pe urma temperaturilor mai mari.

La rândul său, Michalis Antonopoulos are o viziune sumbră asupra viitorului. "Atunci când ne confruntăm cu presiuni mari și avem nevoie de mâncare... încetăm să ne mai gândim la calitate", atrage atenția Antonopoulos.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de masline
grecia