Încălzirea globală permite Italiei să își majoreze producția de mango

Încălzirea globală permite Italiei să își majoreze producția de mango
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2023

Cultivarea de mango în Italia devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce temperaturile ridicate și perspectiva unor profituri ridicate îi determină pe numeroși fermieri să renunțe la culturile tradiționale în favoarea fructelor exotice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit datelor furnizate de sindicatul Coldiretti, în acest an culturile de mango din Italia se întindeau pe o suprafață de 1.200 de hectare, comparativ cu 500 de hectare în 2019 și doar 10 hectare în anul 2004, scrie Agerpres.

Un judecător din New York îl consideră pe Donald Trump responsabil de fraudă. Ar fi depus declarații financiare false, mai bine de un deceniu CITEȘTE ȘI Un judecător din New York îl consideră pe Donald Trump responsabil de fraudă. Ar fi depus declarații financiare false, mai bine de un deceniu

"Producția fructelor tropicale în Italia, stimulată de schimbările climatice, va modifica în mod profund comportamentul consumatorilor și alegerile de investiții ale firmelor din sectorul agricol în următorii ani", subliniază sindicatul Coldiretti.

Chiar dacă mici ferme de fructe tropicale există de mai multe decenii pe insula Sicilia, cultivarea acestor fructe tropicale a început să se extindă rapid și în alte regiuni din sudul Italiei, precum Puglia și Calabria.

Fermierul Francesco Bilardi din Reggio Calabria a început să cultive mango, avocado și fructul pasiunii în 2020, alături de arborele de annona, care în mod obișnuit crește în zona Strâmtorii Messina. "Citricele sunt tradiția noastră dar și acestea au fost odată o inovație" spune Bilardi, care se ocupă de fermă împreună cu cei doi frați ai săi. "Pentru noi este important să ne păstrăm tradițiile în timp ce adăugăm unele inovații", a precizat Francesco Bilardi.

În timp ce producțiile de mango, banane și avocado sunt în creștere, recolta tradițională de struguri a Italiei este amenințată în acest an de vremea nefavorabilă și dăunători, în timp ce producția de vin este estimată să scadă cu 12%.

Andrea Passanisi, care cultivă avocado și mango de 17 ani pe pantele vulcanului Etna din Sicilia, avertizează că vremea extremă este o amenințare și pentru cultivatorii de fructe tropicale. "Problema cu schimbările climatice sunt sezoanele impredictibile", spune Andrea Passanisi.

Coordonatorul economic de la sindicatul Coldiretti, Lorenzo Bazzana, a atras atenția asupra faptului că fructele exotice sunt la fel de vulnerabile ca și strugurii sau citricele la furtunile, ploile torențiale și lungile perioade de secetă care devin din ce în ce mai frecvente. "Produsele tropicale nu sunt un fel de baghetă magică ce permit fermierilor să producă fără riscuri", a subliniat Lorenzo Bazzana. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
mango