Inspectorii Ministerului Agriculturii - amenzi de 118.000 lei vânzătorilor de legume - fructe din piețe

Inspectorii Ministerului Agriculturii - amenzi de 118.000 lei vânzătorilor de legume - fructe din piețe
scris 22 aug 2019

Inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat de la începutul anului și până în prezent sancțiuni contravenționale în valoare de 118.000 lei în sfera comerțului cu legume - fructe, și un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere, a anunțat, joi, ministerul.

Majoritatea sancțiunilor sunt aplicate comercianților prezenți în piețe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează țara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare, scrie Agerpres.

"Ministerul Agriculturii, prin inspectorii în domeniul legume - fructe, cât și Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București verifică permanent respectarea legislației specifice urmărind, în special, ca toate cantitățile expuse spre vânzare să aibă elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea în care au fost obținute, data recoltării, prețul acestora, etc)", precizează ministerul.

Ministerul Agriculturii: Alte șase produse din zona Bucureștiului devin tradiționale CITEȘTE ȘI Ministerul Agriculturii: Alte șase produse din zona Bucureștiului devin tradiționale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează totodată că producătorii autohtoni prezenți în toate piețele agroalimentare oferă în această perioadă legume și fructe proaspete.

"De asemenea, MADR, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toată gama de produse românești aflate atât în rețelele de comercializare, cât și pe suprafețele cultivate de  legumicultori sau pomicultori. Până la această dată, au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2.080 probe și au fost analizate în laboratorul autorizat și acreditat al ANF un număr de 2053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru", adaugă ministerul.

În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, "astfel încât legumele și fructele românești corespund standardelor de calitate și nu prezintă riscuri pentru consumatori".

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
legume
fructe