Japonia va deversa în mare apă contaminată de la centrala Fukushima Daiichi

Japonia va deversa în mare apă contaminată de la centrala Fukushima Daiichi
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2020

Guvernul japonez a decis să deverseze în mare apă radioactivă de la fosta centrală nucleară Fukushima Daiichi, un anunț oficial în această privință urmând a fi făcut până la finalul lunii octombrie, relatează vineri Kyodo, AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul industriei japonez Hiroshi Kajiyama a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie, dar guvernul are în vedere una în viitorul apropiat, scrie Agerpres.

Analiștii și-au revizuit estimările privind recolta de porumb a UE din cauza secetei în principalele țări producătoare CITEȘTE ȘI Analiștii și-au revizuit estimările privind recolta de porumb a UE din cauza secetei în principalele țări producătoare

În prezent stocați în 1.000 de cisterne la locul centralei Fukushima Daiichi, cei 1 milion de metri cubi de apă contaminată provin din ploi, din pânze subterane și din injecțiile necesare pentru răcirea miezurilor reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunamiul din 11 martie 2011.

Apa a fost filtrată de mai multe ori pentru a scăpa de majoritatea substanțelor radioactive (radionucleide), dar nu și de tritiu, care nu poate fi eliminat folosind tehnologiile actuale.

Capacitățile de stocare de la Fukushima fiind saturate, autoritățile japoneze au analizat posibile soluții în ultimii ani. La începutul lui 2020, experți angajați de guvernul japonez au recomandat deversarea în mare, o practică deja existentă în Japonia și în alte țări la instalațiile nucleare în activitate.

Executivul japonez ar urma să valideze această soluție până la 31 octombrie, dar operațiunea în sine nu ar putea începe înainte de 2022, potrivit mai multor media japoneze, întrucât o mare parte a apei stocate trebuie să fie refiltrată pentru a evacua alte elemente radioactive.

Această soluție este extrem de contestată mai ales de pescarii și fermierii japonezi, care se tem că imaginea produselor lor în rândul consumatorilor va avea și mai mult de suferit.

Tritiul nu este periculos pentru sănătatea umană decât în doze ridicate, conform experților. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pledează de asemenea pentru opțiunea unei diluări în mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
apă contaminată
fukushima daiichi