Kievul amenință că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse la importurile ucrainene

Kievul amenință că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse la importurile ucrainene
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2023

Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Plângerea ar putea fi trimisă "în viitorul apropiat", a declarat un oficial de rang înalt, și urmează deciziei celor trei țări care se învecinează cu Ucraina de a interzice importurile de produse de bază pentru exporturile cheie ale țării.

Publicația Politico de la Bruxelles îl citase anterior, luni, pe reprezentantul ucrainean pentru comerț Taras Kacika, care a declarat într-un interviu că Kievul intenționează să dea în judecată cele trei țări.

România va prelungi cu 30 de zile interdicția importului de cereale ucrainene. Premierul Ciolacu va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun CITEȘTE ȘI România va prelungi cu 30 de zile interdicția importului de cereale ucrainene. Premierul Ciolacu va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun

Restricțiile acceptate de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.

Restricțiile au expirat la 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu le-a mai prelungit. Imediat, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat, vineri, că impun la nivel național propriile restricții privind importurile de cereale ucrainene. Varșovia, Bratislava și Budapesta spun că acționează în interesul economiilor lor și al fermierilor lor.

Kacika a declarat pentru Politico că Ucraina ar putea, la rândul său, să impună măsuri reciproce privind importul de fructe și legume din Polonia, dacă Varșovia nu renunță la măsurile sale suplimentare.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicția Varșoviei acoperă patru tipuri de cereale, dar a fost extinsă și la făina din aceste cereale - porumb, grâu, rapiță.

Agenția de știri PAP l-a citat pe Radoslaw Fogiel, șeful Comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a declarat că decizia Ucrainei de a intenta un proces va "reverbera rău în Polonia" și că Ucraina ar trebui să fie conștientă de acest lucru.

"Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecția fermierului polonez și de protejarea intereselor Poloniei", a spus el.

UE a permis ca interdicția să expire vineri, după ce Ucraina a prmis că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine. Kacika a declarat, la rândul său, că Kievul este pregătit să "își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine" și va impune un sistem de licențe de export de cereale "în timp real".

În ceea ce o privește, România încă nu a anunțat încă o poziție definitivă în legătură cu cerealele ucrainene. Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat că luni, de la ora 18.00, va avea o întâlnire cu asociațiile de fermieri pe tema importului cerealelor din Ucraina și a oferit asigurări că începând cu data de 15 septembrie nu a intrat "niciun bob" pe teritoriul țării noastre și, nici în următoarele 30 de zile nu vor intra cereale în România.

Premierul Marcel Ciolacu anunțase, luni, că va cere miniștrilor agriculturii și economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicția importului de cereale ucrainene și a adăugat că așteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere, după ce Comisia Europeană a solicitat Kievul să vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE. Șeful executivului a dat asigurări, la rândul său, că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

Datele Ministerului Agriculturii de la Kiev au arătat că 1,4 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit țara cu trenul în primele trei luni ale sezonului iulie-iunie 2023/24, dintr-un volum total de exporturi de 4,5 milioane de tone. Ucraina expediază cereale cu trenul prin punctele de trecere cu Polonia, Slovacia și Ungaria. De asemenea, Ucraina a expediat pe calea ferată o cantitate suplimentară de 1 milion de tone de uleiuri și semințe oleaginoase.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
importuri interzise
proces