Măcelarii români au ocupat abatoarele din Europa. Foști angajați au devenit antreprenori. Cât câștigă un măcelar în Occident

Măcelarii români au ocupat abatoarele din Europa. Foști angajați au devenit antreprenori. Cât câștigă un măcelar în Occident
scris 6 nov 2024

Măcelarii români sunt apreciați astăzi în abatoare din întreaga Europă, lucrând, în număr de mai multe mii, în cadrul celor mai mari fabrici din industria cărnii, în țări precum Germania, Austria, Italia, arată o analiză termene.ro.

În România, în schimb, în unele cazuri, locul lor a fost luat de muncitorii asiatici, la care patronii români au apelat în disperare de cauză. Românii au ales să muncească în străinătate pentru salarii care trec de 2.000 de euro pe lună, în general, ba chiar se ajunge și la 3.000 euro pe lună, „jumătate pe contract, jumătate în afară”, cum se întâmplă în Italia, de exemplu.

Urmărește-ne și pe Google News

  KFC - Peste 90% din carnea de pui e din România. Sphera Franchise mizează pe producătorii locali. „Ne dorim 100% să ne aprovizionăm de pe piața locală.” CITEȘTE ȘI KFC - Peste 90% din carnea de pui e din România. Sphera Franchise mizează pe producătorii locali. „Ne dorim 100% să ne aprovizionăm de pe piața locală.”

Există și cazuri de români care, după ani buni de muncă, au trecut la stadiul de patron, iar acum au afaceri de succes în străinătate și nu s-ar mai întoarce pentru nimic în lume în România. Sunt și excepții, însă, cei care revin, aduși înapoi de dorul de casă.

Românii, cu miile în marile abatoare din Europa

Muncitorii români sunt apreciați în străinătate, unde lucrează de ani buni. Îi găsim cam peste tot, în marile fabrici de procesare și abatoare din industria cărnii din țările din Vestul Europei, dar și din întreaga lume.  Adevărata amploare a acestui fenomen s-a văzut în pandemia de Coronavirus, când lumea a aflat de ei.

Din păcate, prea puțini români sunt dispuși să se mai întoarcă să muncească acasă. O recunoaște și Cosmin Moldovan,  un antreprenor cunoscut din Cluj, fondatorul proiectului „Măcelari de Elită” ai României, care își propune să aducă în atenția tinerilor generații această meserie.

„Cred că măcelarii români sunt foarte talentați, din păcate multi sunt plecați peste hotare, lucrează în  cele mai mari companii din industria cărnii si nu numai. Este trist când a doua limbă vorbită în abatoare și fabrici din străinătate este româna, iar la noi, doamne ferește, să ajungem ca a doua limbă vorbită să fie vietnameza sau nepaleza”, a declarat Cosmin Moldovan la IndagraFood cu ocazia prezentării echipei „Măcelari de Elită”, care va reprezenta pentru prima dată România la World Butchers’ Challenge 2025 de la Paris.

Moldovan spune că ar „dori ca limba romană să fie vorbită în fabricile și abatoarele noastre”. Din păcate, salariații din Asia își fac încet, încet loc în unitățile din România, cum recunoaște chiar Moldovan, care are și el vreo 15-20 salariați străini. Aceasta în timp ce românii preferă să meargă în afară pentru salariile mai mari, dar și pentru stilul de viață.

Cât câștigă un măcelar în Occident

Chiar dacă și la noi salariile au crescut în ultima vreme, nu se compară cu cele din străinătate. Patronii români oferă 3.000-4.000 lei net pe lună, în general, ba chiar se ajunge chiar și până la 10.000, în unele cazuri, insuficient, însă, pentru a fi atractivi, după câte se pare.

În străinătate, în schimb, salariile pornesc undeva de pe la 1.200 de euro pentru începători și pot trece și de 3.000 de euro pentru cei dispuși să lucreze la negru. Despre acest lucru ne povestește Ciprian Irimia din Fălticeni. Are 37 de ani și a muncit aproape 20 ca măcelar în Italia, după care s-a întors în țară.

INFOGRAFICE Dolarul a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Dolarul a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale

„Depinde de contract, cu sau fără, jumătate pe contract, jumatate în afară, depinde de patron. Se poate câștiga astfel și 3.200-3.3000 euro pe lună”, a declarat pentru Termene.ro Ciprian Irimia

Dorul de casă l-a făcut să se întoarcă la Fălticeni cu familie cu tot, pentru că „așa și-au dorit”. Și-a cumpărat un apartament și mașină și are un job bun la un procesator important din județul Suceava. Recunoaște, însă, că ceea ce a putut să strângă în Italia în doar câțiva ani nu ar reuși în România nici în 20 de ani.

Patroni în străinătate

Gabriel Arghir se numără printre românii care au trecut de la stadiul de angajat la cel de patron. După 17 ani de muncă într-o firmă din Italia a preluat afacerea fostului său angajator, iar acum are două măcelării la Torino. Are nouă angajați, din care doi sunt români, iar restul italieni. Antreprenorul spune că în ultima vreme se observă un interes crescut din partea tinerilor pentru această meserie. De multe ori, preferă să-i formeze chiar el, pentru că nu peste tot se lucrează la fel.

„Când căutăm o persoană și nu găsim pe cineva care să știe meserie, preferăm să-i luăm pe tineri și să-i învățăm noi din motivul că nu în toate măcelăriile se lucrează la fel. În Italia, un măcelar cu experiență poate ajunge la un salariu de 2200 chiar și 2400 euro pe lună. Pentru un începător, leafa pornește de la 1200-1300 euro pe lună”, afirmă Arghir.

De ce pleacă românii în afară?

Partea financiară este cea mai importantă, ne mărturisește Arghir. „De multe ori, acum, nu se mai vorbește doar de un salariu, ci de un stil de viață, de alte chestii”.

Recunoaște franc că lui, de exemplu, ca de altfel și în cazul multor alți români, după atâția ani de muncă în străinătate, i-ar fi tare greu să se întoarcă în România.

IKEA România va remodela magazinul din Băneasa. Întărește echipa managerială pentru magazinele Băneasa și Pallady București CITEȘTE ȘI IKEA România va remodela magazinul din Băneasa. Întărește echipa managerială pentru magazinele Băneasa și Pallady București

„Chiar și eu m-aș întoarce, dar atât timp cât ești acolo de 20 de ani, ai prieteni, o afacere, este totul foarte greu, nu poți să lași totul baltă și să te mai întorci aici. Este foarte puțin probabil că vom mai reuși vreodată să facem ceva aici”, afirmă Arghir.

„Măcelarii de Elită” ai României

Români are o echipă de „Măcelari de Elită”, care va reprezenta pentru prima dată țara noastră la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasă competiție din lume dedicată măcelăriei. Echipa, prezentată la Indagra Food București, are 12 membri, care vor participa la competiția de la Paris, care va avea loc în perioada 30-31 martie 2025.

Echipa României are în componență un căpitan – Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), cinci titulari seniori – Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ionuț Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), patru rezerve – Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (Carmangeria Ozana, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), și doi ucenici – Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj) și Petre Niță (Carmangeria Ozana, București). Ucenicii vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Participarea României la WBC 2025 este un proiect inițiat de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie și președinte al Fundației „Ștefan Moldovan”, cu scopul revitalizării meseriei de măcelar.

viewscnt
Afla mai multe despre
măcelari
abatoare