Ministerul Agriculturii vrea să acorde firmelor din sectorul vitivinicol un sprijin de 7 milioane lei

Ministerul Agriculturii vrea să acorde firmelor din sectorul vitivinicol un sprijin de 7 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2018

Ministerul Agriculturii vrea să acorde un sprijin de 7 milioane lei (1,5 milioane euro) pentru ca firmele din sectorul vitivinicol să își promoveze vinurile românești în străinătate, arată un proiect de Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru măsura de promovare a vinurilor, aferentă Programului național de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014- 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 1.500.000 euro, respectiv 7.000.000 lei și se asigură în limita creditelor de angajament aprobate în anul 2018 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, arată proiectul de Hotărâre publicat în dezbatere de minister, citat de News.ro.

Sprijinul financiar se aplică întreprinderilor, respectiv producătorilor din sectorul vitivinicol care promovează vinuri în străinătate.

Valoarea totală a ajutorului de minimis nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, pe durata a trei exerciții financiare consecutive, în cursul exercițiului financiar în cauză și în cele două exerciții financiare precedente pentru o întreprindere unică.

Suma de 200.000 euro se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul acordat este finanțat în totalitate sau parțial din resurse europene.

Proiectul a fost realizat în vederea armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Ministerul Agriculturii vrea să instituie o schemă de ajutor de minimis, având drept scop acordarea de sprijin financiar național suplimentar în cuantum de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru programele de promovare a vinurilor în țări terțe.

 Obiectivul acordării sprijinului financiar îl reprezintă stimularea întreprinderilor din sectorul vitivinicol, societăți private, în vederea implementării programelor de promovare a vinurilor în țările terțe ce pot conduce la îmbunătățirea echilibrului între cerere și ofertă, consolidarea sectorului vitivinicol european precum și la îmbunătățirea competitivității și a exportului vinurilor cu DOC și IG, sau a vinurilor pentru care se indică soiul viței-de-vie.

”Pentru perioada 2014-2018 în cadrul Programului Național de Sprijin al României în Sectorul Vitivinicol 2014-2018 s-a estimat implementarea a 25 de programe de promovare a vinurilor în țări terțe. Având în vedere perioada rămasă până la sfârșitul 12 actualului Programul Național de Sprijin al României în Sectorul Vitivinicol s-a estimat ca număr de beneficiari ai schemei de ajutor de minimis, pe durata de implementare a acesteia, aproximativ 10 întreprinderi, respectiv 10 programe de promovare”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Schema se aplică de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și până la 15 octombrie 2018, în limita bugetului alocat.

”Ajutorul se acordă sub formă de fonduri nerambursabile iar plata efectivă a acestuia se poate efectua în avans, ca plată intermediară și sold, în urma prezentării de către beneficiar a cererilor de plată și a documentelor justificative, la aceleași termene și în aceleași condiții ca și pentru plățile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) aferente ajutorului financiar nerambursabil”, se menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultură
vin
vita de vie