Ministrul Agriculturii: Anul viitor vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan

Ministrul Agriculturii: Anul viitor vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2023

În luna martie a anului viitor vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din zonă, în condițiile în care aproape trei amenajări de irigații din Ialomița, Brăila și Buzău vor putea fi alimentate gravitațional, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În martie anul viitor, vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, încă 35 de kilometri. Din păcate, proiectul pe care eu l-am lansat cât am fost director la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a fost stopat, a fost scos inclusiv din achizițiile publice. În momentul de față se lucrează la acest proiect și eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor de zonă, pentru că aproape trei amenajări de irigații importante, din Ialomița, Brăila și Buzău, pot fi alimentate gravitațional din acest canal, iar Ministerul Agriculturii și ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunăre", a precizat Florin Barbu.

SUA vor trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit CITEȘTE ȘI SUA vor trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit

Acesta a subliniat că pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv 400 de milioane pentru organizațiile de udători și 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.

"Anul acesta vom lansa reabilitarea sistemelor de irigații, infrastructură secundară. Vor fi alocați 400 de milioane de euro pentru organizațiile de udători, dar am conceput în Planul Strategic și o componentă separată de 100 de milioane de euro pentru amenajări locale. Ce înseamnă aceste amenajări locale? Concomitent, când realizăm Canalul Sire-Bărăgan, fermierii din zonă pot să acceseze fonduri pe amenajări locale, cu adeverință eliberată de către ANIF, pentru a-și face instalațiile de irigat și a-și putea iriga culturile. Dacă nu mergem concomitent și nu gândim aceste investiții, ajungem să facem încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan și constatăm că peste 4-5 ani nu irigă nimeni", a susținut el.

viewscnt
Afla mai multe despre
irigatii agricultura
canalul siret-bărăgan
ministrul agriculturii