Rusia, pregătită să revină în acordul cerealelor, imediat ce obține ”garanții”, anunță Lavrov

Rusia, pregătită să revină în acordul cerealelor, imediat ce obține ”garanții”, anunță Lavrov
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

Rusia este pregătită să revină în cadrul ”Inițiativei Cerealelor” la Marea Neagră, imediat ce Moscova obține garanții concrete și nu doar promisiuni, anunță ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în urma unei întâlniri, la Moscova, cu omologul său turc Hakan Fidan, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia s-a retras în iulie din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, mediat de ONU și Turcia, care prevede și o facilitare a exportului cerealelor și îngrășămintelor rusești, scrie News.ro.

Viktor Orban: Al treilea război mondial ar putea să ne bată la ușă. Planul lui Biden nu va funcționa CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Al treilea război mondial ar putea să ne bată la ușă. Planul lui Biden nu va funcționa

Moscova s-a plâns regulat de faptul că beneficiile sale prevăzute de acord nu s-au materializat niciodată.

”Le-am transmis partenerilor noștri turci ceea ce înțelegem noi că trebuie să facă Occidentul, înainte de toate, pentru a restaura viabilitatea acestei inițiative”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă comună, după întâlnirea cu Fidan.

”Nu există în continuare nicio garanție în această (propunere). Există doar o promisiune de a încerca mai repede și mai mai activ, iar totul se reduce la faptul că Occidentul împiedică soluționarea problemelor care împiedică un export mai activ al cerealelor rusești și al îngrășămintelor rusești”, a subliniat el.

”Președintele (rus Vladimir) Putin a declarat în mod repetat, oficial și clar, că imediat ce se iau măsuri - nu cu privire la negocieri ale pachetului părții ruse la Marea Neagră, ci măsuri de soluționare a tuturor acestor probleme care au rămas neonorate, în pofida promisiunilor secretarului general al ONU (Antonio Guterres), căruia-i apreciem eforturile - iar imediat ce negocierile se transformă într-o decizie concretă, noi suntem pregătiți ca, în aceeași zi, să reluăm partea ucraineană a pachetului cerealelor”, a declarat Lavrov.

”Eu pot doar să confirm că, imediat ce există nu promisiuni, ci garanții, cu rezultate concrete care pot fi puse în practică mâine, implementarea acestui pachet va fi reluată integral”, a subliniat el.

Lavrov a anunțat că a discutat cu Fidan despre inițiativa lui Putin de a organiza ”livrări de până la un milion de tone cereale rusești Turciei la preț redus, în vederea procesării în întreprinderi turcești și trimierii lor celor mai sărace țări din lume”.

Bulgaria și-a ridicat și în acest an sezonul turistic cu români și turci CITEȘTE ȘI Bulgaria și-a ridicat și în acest an sezonul turistic cu români și turci

Qatarul este pregătit să finanțeze această inițiativă, anunță el.

”Inițiativa cerealelor” la Marea Neagră a jucat un rol în stabilizarea piețelor alimentare globale după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, mai ales în cazul țărilor sărace care se bazează pe aprovizionări cu cereale din regiune.

Înaintea de război, Ucraina era al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel global și reprezenta 10% dintre aceste exporturi, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Ucraina se afla între primii trei exportatori mondiali de orz, porumb și ulei de rapiță, potrivit unei firme de date agricole, Gro Intelligence.

Acordul de la Istanbul a permis exportul a aproximativ 33 de milioane de tone metrice de alimente prin porturi ucrainene la Marea Neagră, potrivit ONU.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale
ucraina