Odiseea grâului românesc blocat în Egipt se prelungește, disputa poate dura încă 6 luni

Odiseea grâului românesc blocat în Egipt se prelungește, disputa poate dura încă 6 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2017

Cele două nave încărcate cu grâu oprite de Autoritatea pentru carantină de Egipt în portul Safaga, pentru că ar conține semințe de mac, urmează a fi mutate pentru ca grâul să fie cernut, ceea ce reduce speranțele unei soluționări rapide a disputei, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Furnizorii de grâu urmăresc cu atenție care va fi soarta celor două livrări de grâu din Franța și România, de teamă că aprovizionarea celui mai mare importator mondial de grâu va fi din nou afectată după o dispută similară pe parcusul anului trecut, arată Agerpres.

Două nave cu grâu din România și Franța, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac, sunt încă în custodia procuraturii și nu au fost eliberate, au anunțat sâmbătă oficialii de la Cairo.

Exit la 1 euro după doar 2 ani: BayWa, cea mai mare cooperativă agricolă germană, în topul exportatorilor locali de cereale, își cedează acțiunile din România CITEȘTE ȘI Exit la 1 euro după doar 2 ani: BayWa, cea mai mare cooperativă agricolă germană, în topul exportatorilor locali de cereale, își cedează acțiunile din România

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.

În urmă cu aproape o lună, Egiptul a anunțat că analizează respingerea importului a 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga, în care au fost găsite semințe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă văzut luni de Reuters, informație care readuce temerile legate de o revenire a restricțiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerțul cu cereale al țării.

Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări CITEȘTE ȘI Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări

Dacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenția de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conținului unei ciuperci, la sfârșitul anului 2015.

Evenimentul de atunci a declanșat un conflict lung de un an, referitor la condițiile impuse la importuri, când autoritățile de carantină agricolă au interzis achizițiile de cereale care conțin ciuperca cornul secarei.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
agricol
fermieri