Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, analizează respingerea a peste 60.000 tone grâu românesc

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, analizează respingerea a peste 60.000 tone grâu românesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2017

Egiptul analizează respingerea importul a 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga, în care au fost găsite semințe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă văzut luni de Reuters, informație care readuce temerile legate de o revenire a restricțiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerțul cu cereale al țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenția de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conținului unei ciuperci, la sfârșitul lui 2015, arată news.ro.

Evenimentul de atunci a declanșat un conflict lung de un an, referitor la condițiile impuse la importuri, când autoritățile de carantină agricolă au interzis achizițiile de cereale care conțin ciuperca cornul secarei.

Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări CITEȘTE ȘI Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări

Companiile au susținut că cerința este imposibil de respectat și au boicotat licitațiile statului egiptean, scoțând practic Egiptul de pe piețele mondiale ale cerealelor.

Autoritatea pentru carantină agricolă a respins transportul de grâu românesc, dar o decizie finală va fi luată de justiție, unde a fost transferat cazul din cauza conținutului de mac, a declarat un purtător de cuvân al Ministerului Agriculturii, Hamid Abdel Dayim.

O sursă apropiată situației a declarat că o decizie ar putea fi luată marți, adăugând că unele tipuri de semințe de mac nu pot fi cernute, așa că transportul trebuie respins.

”Asta va fi o mare problemă pentru GASC la licitațiile viitoare, în special dacă va fi respins în totalitate”, a spus un trader din Cairo, care a sugerat că furnizorii ar putea fi reticenți să facă oferte.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, anticipează că agenția GASC va cumpăra în acest an circa 7 milioane de tone de grâu, pe lângă alte 4-5 milioane de tone importate anual de cumpărători privați.

Egiptul a renunțat anul trecut la condiția ca importurile de grâu să nu conțină deloc ciuperca cornul secarei, aducând reglementările la nivelul standardelor internaționale, pentru a atrage din nou furnizorii.

FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor

Autoritățile au renunțat și la trimiterea de inspectori în străinătate, pentru a verifica cerealele și a început să se folosească în schimb de companii private.

Noul sistem a fost însă contestat cu succes în justiție de un grup de inspectori, care au argumentat că acesta permite intrarea în țară a unor plante și animale ocntaminate.

Guvernul egiptean nu a implementat încă decizia justiției.

Traderii companiilor internaționale de trading cu mărfuri au spus că transporturile către Egipt au fost verificate mult mai strict în ultimele luni de către inspectorii de carantină agricolă.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
grâu
import