Pe fondul secetei și coronavirusului, după apă de irigații fără niciun fel de taxe, agricultorii ar putea fi scutiți și de factura la energie

Pe fondul secetei și coronavirusului, după apă de irigații fără niciun fel de taxe, agricultorii ar putea fi scutiți și de factura la energie
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 mai 2020

Agricultorii vor fi scutiți de cheltuielile legate de asigurarea energiei necesare pentru funcționarea sistemelor de irigații, prevede un proiect depus la Parlament, la scurt timp după ce Legislativul a stabilit că apa folosită la irigații este scutită de orice taxe. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Din primele evaluări ale ministerului Agriculturii există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânțeze pentru a-și diminua pierderile. Din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, secară, cereale și rapiță, până acum, conform datelor parțiale, aproape un milion de hectare sunt afectate în proporție de peste 50%, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a promis despăgubiri.

Recent, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede că pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor.

Parlamentarii au arătat, în cadrul dezbaterii de la votul final, că taxele scutite ajung și la 100 lei/hectar. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

Din nou gând rău pentru cormorani CITEȘTE ȘI Din nou gând rău pentru cormorani

Tot recent, un grup de deputați PSD a inițiat un alt proiect de lege, care propune modificarea legislației cu scopul: ”asigurării apei gratuite pentru toți producătorii agricoli care o solicitaă, din orice sursă, având în vedere condițiile excepționale de secetă din acest an, ce pot afecta producția agricolă cu influență directă afectând asigurarea hranei populației”.

Proiectul propune, astfel, ca Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare să asigure costurile cu energia neecsară funcționării sistemelor de irigații.

Cheltuielile aferente consumului de energie de onrice fel, necesar funcţionării agregatelor pentru irigaţii, ce aparţin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianuale/sezoniere, se suportă din bugetul Agenţiei, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație”, prevede proiectul.

Plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal - aprobate. Alocările pe culturi CITEȘTE ȘI Plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal - aprobate. Alocările pe culturi

Inițiatorii arată că astfel este stimulată practicarea unei agriculturi în sistem irigat, precum și asigurarea securității alimentare, prin obținerea unor producții sigure, în condițiile restricțiilor impuse de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
irigatie
gospodarire
administratie
parlament
proiect