Petre Daea vrea să introducă în România cel puțin un abator mobil în fiecare comună

Petre Daea vrea să introducă în România cel puțin un abator mobil în fiecare comună
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2018

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea introducerea în fiecare comună din România a unui abator mobil, care costă aproximativ 55.000 de euro, jumătate din acestă sumă urmând să fie asigurată prin Planul Național de Dezvoltare Rurală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petre Daea a declarat, vineri, la Constanța, că la Brașov a fost realizat primul abator mobil, acesta putând fi văzut de fermieri și de crescătorii de animale, scrie News.ro.

"Cu câteva zile în urmă am fost la Brașov, la Asociația de Taurine Bălțata Românească. Acolo, printr-o colaborare excepțională între medicul veterinar, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și președintele de la această asociație, au reușit să facă un proiect pentru aceste abatoare mobile și iată că l-au pus și în practică. Un proiect pe care l-au putut vedea fermierii, pe care l-au putut vedea crescătorii de animale. Am participat la inaugurarea acestui moment deosebit de important pentru țară, pentru că știm foarte bine că la nivelul țării trebuie să realizăm aceste mici abatoare în așa fel încât fermierii, și nu numai fermierii ca atare, ci și gospodăriile populației să aibă unde să sacrifice în condiții sanitar-veterinare corespunzătoare animalele de care dispun și să le expună pentru valorificare consumatorilor în condiții de igienă",a afirmat ministrul Agriculturii.

ULTIMA ORĂ Magdalena Șerban, femeia acuzată că a omorât o tânără după ce a împins-o pe șinele de metrou, condamnată la închisoare pe viață CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Magdalena Șerban, femeia acuzată că a omorât o tânără după ce a împins-o pe șinele de metrou, condamnată la închisoare pe viață

Petre Daea a spus că intenționează să introducă în România cel puțin un abator mobil în fiecare comună.

"Iată că acest proiect s-a văzut împlinit și primul abator mobil a fost deja expus. La Ministerul Agriculturii i-am chemat pe cei doi care au închegat un asemenea concept să-l punem în programul țării și modificăm Planul Național de Dezvoltare Rurală în așa fel încât în România să introducem în fiecare comună cel puțin un abator mobil pe care să îl folosească cei care au nevoie și crescătorii de animale să aibă posibilitatea de a sacrifica în condiții igienice și să asigure pentru consum produsele pe care ei le realizează", a menționat ministrul.

Petre Daea a mai spus că pentru aceste abatoare mobile Guvernul va asigura 50 la sută din fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, prețul pentru un asemenea abator ridicându-se la 55.000 de euro.

"De ieri lucrăm efectiv la acest lucru, în cadrul Guvernului României. Am stabilit împreună cu doamna prim-ministru ca aceste proiecte să le pornim, să le punem în mișcare asigurând 50 la sută din fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Rurală pe două căi, pe căile acestea ale fermierilor, ale producătorilor care au această posibilitate, și al GAL-urilor, înțelegând aici structurile care au accesibilitate la această formă de sprijin. Prețul este unul convenabil, în jur de 55.000 de euro, ceea ce ar înseamna că un sprijin prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, prin măsura care o putem accesa în condițiile cunoscute pentru aceste module de sacrificare, să fie undeva la 25-27-28.000 - 50 la sută din valoarea respectivă", a explicat ministrul Agriculturii.

El a avut, vineri, o întâlnire cu crescătorii de ovine, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
petre daea
abator mobil