Producătorii britanici de fructe și legume vor protesta pentru obținerea de contracte mai echitabile cu supermaketurile

Producătorii britanici de fructe și legume vor protesta pentru obținerea de contracte mai echitabile cu supermaketurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Producătorii britanici de fructe și legume plănuiesc să protesteze în fața Parlamentului de la Londra împotriva contractelor de cumpărare "inechitabile" cu principalele șase mărci de retail din țară, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Aceștia susțin că aproape jumătate dintre ei vor fi nevoiți să își înceteze activitatea în următoarele 12 luni din cauza lipsei reglementării în sectorul agroalimentar, scrie Agerpres.

X lansează apelurile audio și video pt Android CITEȘTE ȘI X lansează apelurile audio și video pt Android

Fermierii cer ca cei "șase mari" - Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons, Aldi și Lidl - să își respecte angajamentele "fără excepție" în ceea ce privește cantitățile de produse achiziționate și prețurile. Ei plănuiesc să vină cu 49 de sperietori în fața Parlamentului, reprezentând procentul fermierilor care riscă să fie nevoiți să își abandoneze recoltele.

Această demonstrație are loc în ziua în care parlamentarii urmează să dezbată o petiție prin care li se cere să revizuiască complet codul de bune practici pentru lanțul de producție alimentară. Lansată la inițiativa companiei Riverford Organic, care produce și vinde coșuri cu fructe și legume, petiția a strâns peste 112.000 de semnături.

"Agricultura britanică este în genunchi", iar "mijloacele de trai ale fermierilor noștri sunt reduse la zero", afirmă fondatorul Guy Singh-Watson."Fără un tratament mai echitabil pentru fermieri, vom asista la distrugerea agriculturii britanice, precum și a peisajelor, a faunei și a comunităților rurale pe care le-a susținut cândva", a insistat el.

Samsung lucrează la un inel inteligent CITEȘTE ȘI Samsung lucrează la un inel inteligent

Pentru demonstranți, doar o reglementare puternică, impusă de guvern, poate permite fermierilor să obțină contracte mai bune cu marii retaileri.

"Este absolut normal ca fermierii și producătorii din Marea Britanie să fie plătiți cu un preț corect, iar evaluarea echității lanțului nostru de aprovizionare va ajuta la rezolvarea acestor preocupări", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, Alimentației și Mediului Rural. Fermierii sunt "vitali" pentru sistemul alimentar al țării, a adăugat el, menționând că aceștia furnizează 60% din alimentele consumate în Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
legume fructe
supermarket