Producătorii spanioli de vin cava caută soluții creative la amenințare

Producătorii spanioli de vin cava caută soluții creative la amenințare
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2023

Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip cava, sunt atât de uscate încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată, primele patru luni ale acestui an fiind cele mai secetoase de la debutul colectării datelor statistice, în 1961, scrie Agerpres.

România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet CITEȘTE ȘI România are cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu au bani pentru un abonament la internet

Sectorul vinurilor cava se așteaptă să piardă între 35% și 55% din strugurii din recolta din acest an, comparativ cu o recoltă normală, din cauza lipsei precipitațiilor, spune Quim Tossas, președintele AE CAVA, un organism care reprezintă 75% dintre producătorii de vin spumant cava. "Situația este dramatică", adaugă Quim Tossas.

Majoritatea vinurilor cava sunt vândute în afara Spaniei, al doilea cel mai mare producător mondial de vin spumant, după Franța. Anul trecut, sectorul a produs 249 de milioane de sticle de vin cava, cu 4,6% mai mult decât în 2021.

În condițiile în care se estimează că seceta și temperaturile mai mari decât de obicei se vor intensifica, din cauza schimbărilor climatice, unii producători caută soluții creative în speranța că vor reduce astfel consumul de apă.

Via Vilarnau a decis să reutilizeze apa reziduală pentru a uda via, să creeze distanțe mai mari între butucii de vie astfel încât să sufere mai puțin de așa-numitul "stres hidraulic" și de asemenea să utilizeze soiuri considerate mai rezistente la secetă.

"Schimbările climatice ne afectează nu doar pe partea de producție, ci și prin schimbarea mentalității în viticultură. Cred că în viitor vom proceda în felul următor: soiuri native, o distanță mai mare între butuci și vom încerca să reutilizăm apa pe care o avem, astfel încât la final să avem struguri de calitate în zonă", afirmă Eva Plazas, oenolog la Vilarnau. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
vie
vin