Producția de foie gras a Franței va scădea pentru al treilea an la rând din cauza gripei aviare

Producția de foie gras a Franței va scădea pentru al treilea an la rând din cauza gripei aviare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2022

Anul 2022 va fi al treilea la rând în care producția de foie gras a Franței va scădea, după ce un val de gripă aviară a impus sacrificarea a milioane de păsări în zona de sud-vest a Franței, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, au anunțat producătorii acestei delicatese, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Foie gras este produs din ficatul gâștelor și al rațelor îngrășate cu cereale. În 2021, producția de foie gras a Franței a scăzut cu 20% comparativ cu 2020, până la 11.674 de tone, iar începând din 2019 și până în 2021 producția a înregistrat un declin total de 30%, scrie Agerpres.

EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

O tulpină extrem de agresivă H5N1 a gripei aviare s-a răspândit extrem de rapid în ultimele luni în Europa, ceea ce a determinat autoritățile din mai multe țări să recurgă la sacrificarea pe scară largă a păsărilor.

"Sectorul nostru trece printr-o criză foarte gravă, poate cea mai gravă cu care s-a confruntat vreodată", a declarat Eric Dumas, președintele asociației producătorilor de foie gras (CIFOG).

Închidere completă a fermelor de păsări din zona de sud-vest a Franței, care este responsabilă pentru 40% din producția de foie gras a Franței, a permis limitarea numărului de focare de gripă din regiune astfel că aici producția ar urma să repornească în data de 29 martie.

Însă un val neașteptat de focare apărute de la finele lunii februarie în regiunea Pays de Loire, care până acum a fost relativ scutită, a înrăutățit și mai mult prognozele deoarece această regiune furnizează 72% din păsările necesare pentru reluarea producției, au avertizat producătorii.

De asemenea, producătorii francezi de foie gras au cerut o majorare a prețurilor pentru a putea face față creșterii costurilor cu energia și nutrețurile deoarece rațele sunt hrănite în principal cu porumb.

Franța este responsabilă pentru aproximativ 70% din producția mondială de foie gras și exportă, în medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras în întreaga lume (în special în Japonia, Spania, Olanda, Asia și Orientul Mijlociu) pentru o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
foie gras
franta