Ministrul Agriculturii anunță că România nu va plafona prețurile la alimente după modelul Ungariei

Ministrul Agriculturii anunță că România nu va plafona prețurile la alimente după modelul Ungariei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România și celelalte țări din Uniunea Europeană nu pot aplica modelul Ungariei de plafonare a prețurilor, iar în Ungaria decizia a fost luată din cauza apropiatelor alegeri din aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chesnoiu a mai precizat că România nu are nicio problemă privind stocurile de alimente, rezervele de stat fiind intacte în acest moment, scrie News.ro.

DECIZIE Condiții mai stricte pentru supermarketuri în relația cu furnizorii, sunt impuse restricții și limite de tarife CITEȘTE ȘI DECIZIE Condiții mai stricte pentru supermarketuri în relația cu furnizorii, sunt impuse restricții și limite de tarife

Întrebat dacă în România nu s-ar putea plafona prețurile, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, Adrian Chesnoiu a explicat că în țara vecină s-a luat această decizie din cauza campaniei electorale și a alegerilor care vor avea loc în 3 aprilie.

”Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepția Franței, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la știrile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale. În realitate, deși a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-și menține stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licență. Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare și se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să își manifeste prima opțiune în achiziționarea cantității disponibile”, a declarat Adrian Chesnoiu la Digi 24.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că România are stocuri complete în rezerva de stat și că nu se pune problema epuizării acestora.

”Statul român nu achiziționează alimente pentru că noi avem în rezervele de stat, în momentul de față, stocurile intacte. În momentul în care din rezerva de stat disloci o cantitate, de reîntregește din piața liberă. Este singura zonă de schimb. Acum, România are stocurile complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Vă asigur, fiindcă ele se verifică lunar. (...) Nu este nevoie să aplicăm modelul Ungaria de plafonare a prețurilor”, a declarat Adrian Chesnoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente