Producția de prosciutto, în pericol

Producția de prosciutto, în pericol
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Crescătorii de animale avertizează că pesta porcină (o epidemie care nu se transmite la om) amenință producția de prosciutto, cârnați și de delicatese din carne de porc. Țara se confruntă cu cel mai amplu focar de epidemie din ultimii 60 de ani.

Produsele din carne de porc au generat, anul trecut, venituri de 8,2 miliarde de euro fermelor italiene de porci, iar în acest sector lucrează circa 50 de mii de persoane. Însă, în acest an, fermele și autoritățile sanitare se confruntă cu cea mai amplă epidemie din anii ‘60 până în prezent, scrie BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Apple pierde lupta cu instanțele UE și va trebui să returneze Irlandei 13 miliarde euro CITEȘTE ȘI Apple pierde lupta cu instanțele UE și va trebui să returneze Irlandei 13 miliarde euro
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Luna trecută, a fost interzis transportul animalelor vii pe o zonă de izolare de 21 de mii de kilometri pătrați din nordul țării, unde se află marile ferme. De asemenea, circa 180 de mii de soldați, cu drone cu camere de termoviziune, au fost desfășurați pentru a urmări deplasarea mistreților purtători ai virusului în zona-tampon dintre perimetrul afectat de pestă și cel care deocamdată este sigur.

Pesta porcină nu afectează oamenii, dar este letală pentru porci. Virusul poate rezista și pe suprafața anvelopelor sau a pantofilor, de exemplu, și astfel să fie răspândit. În ultimele două luni, peste 50 de mii de porci au fost sacrificați, virusul fiind identificat în peste 25 de ferme din regiunile Lombardia și Emilia-Romagna.

Giovanni Filippini, numit în fruntea nou-creatului comisariat pentru pesta porcină, a declarat că marea problemă este populația mare de mistreți, principalii purtători ai virusului. Financial Times arată că mistreții erau pe cale de dispariție în țara din sudul Europei, dar au fost reintroduși pe parcursul anilor ‘50. În prezent, numărul lor este estimat la 1-1,5 milioane, iar în următorii cinci ani, guvernul vrea ca acesta să scadă cu 80%.

Planul guvernului a fost contestat de asociațiile de vânători, care vor ca țara să rămână în continuare o destinație atractivă, și de ecologiști. De asemenea, autoritățile europene au avertizat că măsura vânătorii ar putea avea efectul contrar celui așteptat și să conducă la migrarea animalelor sălbatice în alte părți. Astfel, experții recomandă construirea de garduri care să împiedice deplasarea mistreților

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcină
prosciutto