Qatarul interzice alimentele care conțin insecte

Qatarul interzice alimentele care conțin insecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Qatarul, o țară din Goful Persic majoritar musulmană, și-a reafirmat interdicția, din motive religioase, de a consuma insecte, după ce la începutul lunii ianuarie Uniunea Europeană a aprobat o nouă insectă pentru consum, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Produsele pe bază de insecte nu corespund "exigențelor normelor tehnice ale alimentelor halal", autorizate pentru musulmani, a informat Ministerul Sănătății din Qatar într-un comunicat de presă. Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului și "recomandările autorităților competente interzic consumul de insecte sau de proteine și suplimentele extrase din insecte", se mai arată în comunicat.

Noi reguli ANRE: Românii vor primi explicații despre factura și consumul la energie. Furnizorii - obligați să eșaloneze la plată datoriile clienților CITEȘTE ȘI Noi reguli ANRE: Românii vor primi explicații despre factura și consumul la energie. Furnizorii - obligați să eșaloneze la plată datoriile clienților

În același document se precizează că anunțul vine ca urmare a "deciziei anumitor țări de a aproba utilizarea insectelor în producția alimentară".

Ministerul Sănătății din Qatar nu menționează despre ce țară este vorba, dar la începutul lunii ianuarie Comisia Europeană a aprobat un nou aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar, după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) și lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră, scrie Agerpres.

Insectele sunt de mult timp o sursă de proteine ieftine pentru anumite comunități din întreaga lume și consumul lor s-a extins ca urmare a presiunilor trecute pentru a găsi alternative la carne și celelalte alimente asociate cu un nivel ridicat de gaze cu efect de seră.

Religia islamică nu interzice în mod clar consumul de insecte, potrivit teologilor musulmani. Majoritatea dintre aceștia estimează că lăcustele sunt halal sau permise, în măsura în care sunt pomenite în Coran, însă numeroși teologi musulmani resping celelalte insecte din cauză că sunt considerate impure.

Ministerul Sănătății din Qatar precizează în comunicatul său că "gradul de conformare a alimentelor cu regulile halal a fost verificat de organismele islamice acreditate de către minister și de laboratoarele acreditate la nivel internațional".

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât "aprobare nu înseamnă și mâncare".

"Lăsați-le în aprobări, dar nu le puneți în mâncare, nu le puneți în farfurie, pentru că noi știm ce producem, noi știm ce mâncăm, noi știm ce ne folosește nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă și mâncare, pentru că noi știm să producem în România și avem, har Domnului, unde, cu cine și ce să facem (...). Lăsați insectele în insectar", a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). 

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar
insecte
alimente