Ministrul Agriculturii: Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodăriile populației

Ministrul Agriculturii: Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodăriile populației
scris 2 feb 2023

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că ”este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodăriile populației”, ”dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăși”. Ministrul e de părere că, pe lângă numărul mare de mistreți din România, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine se extinde îl constituie nerespectarea legii.

”Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodăriile populației. O spune un om cu experiență, cu analiză în domeniu și, dacă vreți, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înțeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăși. (...) Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm și o rezolvăm prin acte normative ferme, și anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mișcare a animalelor. Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect față de lege, pentru că știți foarte bine – și eu m-am confruntat cu această treabă, o știu în intimitatea ei - în momentul în care omul nu înțelege că un animal care iese din curte trebuie să știe unde-l duce și în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăți autorităților statului, inclusiv instituției sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea la Prima News, răspunzând celor care critică faptul că în gospodăriile oamenilor se cresc porci mulți, în condiții necontrolate, ceea ce duce la răspândirea pestei porcine.

Surpriza de lângă mici. Ce conține muștarul vândut în România CITEȘTE ȘI Surpriza de lângă mici. Ce conține muștarul vândut în România

Daea a spus că statul a luat măsuri, însă a subliniat că virusul pestei porcine ”a călărit Europa și nu numai Europa”, iar pentru el nu există ”un răspuns medical nici prin vaccinuri, nici prin tratamente”.

Conform ministrului, un alt motiv pentru care virusul pestei porcine s-a extins îl reprezintă numărul mare de mistreți.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
porci