Războiul din Ucraina lovește și în...producătorii de banane

Războiul din Ucraina lovește și în...producătorii de banane
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2022

Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru o eventuală criză în sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia și Ucraina, destinații pentru 25% din totalul exporturilor de fructe ale țării, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern "în contextul gravelor efecte și al impactului social în sector" ale războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Potrivit patronatului, săptămâna aceasta s-au pierdut circa 25.000 de locuri de muncă în sectorul producției de banane, o situație "devastatoare" pentru familiile legate de această industrie și gravă pentru economia Ecuadorului, considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.

De aceea, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună "acțiuni efective și urgente pe termen scurt pentru a preveni și a face față acestei crize iminente".

Problemele de lichiditate și, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia, se adaugă suspendării exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociației producătorilor din zona El Guabo.

"În prezent avem multe complicații ca și sector de producție, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe și, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari", a spus ea.

Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale țării merg spre Rusia.

În plus, ea a menționat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia și Costa Rica, care au o prezență limitată pe această piață.

Patronatul a subliniat că cel puțin 765.000 de cutii cu banane sunt în risc de a nu fi exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpără din cauza deprecierii rublei.

Dacă asta se va întâmpla, crește riscul de faliment al micilor producători din țară, a adăugat experta, subliniind că efectul se va resimți pe tot lanțul, mai ales că un volum important din inputurile pe care le utilizează sectorul provine din Rusia.

Rusia este principalul furnizor de îngrășăminte, cu o cotă de 38% din piața mondială, și, din cauza conflictului, o serie de transportatori au suspendat cursele și unele porturi și-au închis porțile din motive de securitate, a punctat ea.

În opinia lui Jose Molina, de la Cooperativa Oro Verde, sectorul bananelor are nevoie de credite pe termen lung de la banca publică, "ținând cont de faptul că se anunță o situație foarte critică", deoarece prețurile îngrășămintelor au crescut "cu peste 100%".

viewscnt
Afla mai multe despre
ecuador
banane