REPORTAJ La Indagra, lângă oi, capre și tractoare, mâncând langoși cu brânză și smântână și mici cu muștar

REPORTAJ La Indagra, lângă oi, capre și tractoare, mâncând langoși cu brânză și smântână și mici cu muștar

Sursa foto: News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2017

Mii de oameni au participat, în ultimele două zile, la târgul internațional de agricultură Indagra organizat la Romexpo, unde producători din domeniu au prezentat mașinării și echipamente folosite în agricultură, viticultură și zootehnie, mâncăruri tradiționale, mici, langoși, vin roșu și țuică, dar și capre, oi și vaci, toate din rase alese.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În pavilionul central al Romexpo, cine nu a fost încântat de brânzeturile și friptura la proțap de-afară, s-a putut bucura de cartofi prăjiți și hamburgeri, pe care, de altfel, îi poate savura până duminică, ultima zi a târgului, scrie News.ro.

Deși de-o parte și de alta a aleii centrale se află corturi cu animale care nu emană cel mai plăcut miros, însă asta nu i-a împiedicat pe vizitatori să formeze cozi în fața standurilor cu mâncare. Sfârâitul micilor, fumul de la proțapul pe care erau purceluși și mirosul de clătite au contribuit la atmosfera parcă de petrecere din zona Romexpo.

Cei mai mulți oameni prezenți la târg au spus că nu au venit pentru ceva în mod special, dar dacă vor vedea ceva ce le va atrage atenția, vor cumpăra. Copiii au fost, însă, cei mai încântați. S-au putut urca în tractoare, au călărit ponei și au mângâiat toate animalele la care au avut acces.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, lansează campania ”Alege oaia!” CITEȘTE ȘI Petre Daea, ministrul Agriculturii, lansează campania ”Alege oaia!”

În curtea târgului pot fi găsite și plante, care mai de care mai colorate, puieți de pomi fructiferi, răsaduri și semințe. Pomicultorii le-au explicat fiecărui vizitator care s-a oprit în fața standurilor lor despre fiecare specie în parte, perioada potrivită de plantare și de ce au nevoie plantele să crească – nici prea multă apă, nici prea mult soare, nici prea multă căldură.

În pavilionul central al Romexpo, bucătarii au făcut demonstrații de gătit, întrecându-se în priceperea de a face mămăligă sau a prăji cârnați. Vinul s-a servit și el mai ceva ca pâinea caldă, care, de altfel, adusă tocmai din Ardeal, a atras privirile vizitatorilor prin mărimea ei.

Joi, la Indagra au fost  și președintele Klaus Iohannis și ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, precum și liderul PSD, Liviu Dragnea. Cel din urmă s-a plimbat printre standuri, a probat căciuli din blană de oaie, a gustat din produsele expuse, de la slănină și brânză, până la berbecuț și zacuscă și a mângâiat oi. Ministrul Agriculturii a primit, la rândul său, o lână plină de ciulini de la un cioban, cu mesajul că degeaba este lână dacă nu poate fi prelucrată.

Vineri a fost rândul șefului Senatului de a participa la târgul Indagra. Călin Popescu Tăriceanu s-a plimbat printre standuri, a intrat în fiecare cort, iar după aproximativ o jumătate de oră de la sosire a intrat în cortul dedicat campaniei „Alege oaia” desfășurată de Ministerul Agriculturii, unde mâncat alături de reprezentanți ai ministerului și producători. La final, el a stat de vorbă și cu jurnaliștii și a declarat că a discutat cu mai multe asociații de agricultori, care i-au spus problemele cu care se confruntă, precum intabularea terenurilor și transportul ovinelor.

Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor

"(...) Am avut o discuție cu o serie de asociații ale agricultorilor și câteva dintre problemele cu care se confruntă mi-au fost prezentate. Una dintre problemele serioase pe care va trebui să o rezolvăm este intabularea terenurilor, în așa fel încât acestea să poată fi utilizate ca garanție în obținerea creditelor de dezvoltare și investiții. Sunt probleme cu transporturile de ovine în relația cu Turcia în momentul acesta care trebuiesc încercate a fi depășite", a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că mulți comercianți s-au plâns de înmulțirea urșilor, care au devenit, în ultima vreme, un pericol atât pentru culturi, cât și pentru oameni.

"Mi s-au plâns, de asemenea, foarte mulți comercianți, de înmulțirea urșilor și sigur că această chestiune trebuie rezolvată. Adică urșii au început să devină o amenințare și pentru culturi, dar și pentru zonele locuite", a mai spus șeful Senatului, precizând că Ministerul Mediului trebuie să se mobilizeze pentru rezolvarea aceste probleme.

"Deci am avut o discuție foarte utilă, lucru care mi-a permis să iau contact cu o serie de probleme cu care cei din agricultură se confruntă și pe care trebuie să le rezolvăm", a subliniat Tăriceanu.

Șeful Senatului consideră că agricultura a fost "deschizătoare de drumuri", iar fondurile europene au contribuit la modernizarea ei și la creșterea performanței. El a adăugat că rezultatele foarte bune înregistrate în acest an se datorează în special investițiilor în tehnologie.

"Anul acesta, toate rezultatele din agricultură, toate producțiile record care s-au înregistrat, se datorează în cea mai mare parte investițiilor în tehnologie, în echipamente pe care cei care fac agricultură modernă le-au derulat", a spus Tăriceanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
indagra
targ agricultura
branza
oi