România a fost în 2023 a șasea putere pomicolă a Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.
Cantitatea de fructe recoltată cu doi ani în urmă a fost de 1.656.000 tone, în scădere față de 2022, când a atins 1.674.000 t.
În anii anteriori, 2021 și 2020, producția românească de fructe a fost de 2.106.000 t și 1.958.000 t. De observat o scădere constantă în trei ani succesivi, 2021 – 2023, arată G4Food.ro.

Cel mai mare producător de fructe ( incluzând și nucile ) este Spania: 12.548.000 t, în 2023, o recoltă mai mare decât în 2022, când spaniolii au obținut 11.398.000 t.
Vârful producției atins de țara iberică a fost înregistrat tot în 2021: 13.848.000 t.
A doua putere pomicolă a Uniunii Europene este Italia, cu 10.559.000 t recoltate în 2023.
Pe locul trei, Polonia, cu 4.938.000 t, în același an.
Pe locul patru, Franța, cu 3.546.000 t, în creștere față de 2022.

Pe locul cinci, Grecia, cu 3.474.000 t.
Producția totală de fructe a Uniunii Europene a fost în 2023 de 41.200.000 t. Blocul comunitar a exportat 3.500.000 t de fructe ( 28,6% mere, 9,4% portocale, 8,9% pere ) și a importat 13.200.000 t ( 39% banane, 10,8% alte fructe sub-tropicale, 7,5% portocale ).