România, cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani

România, cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2022

România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007 și până în prezent, seceta diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% față de anii trecuți, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acesta a adăugat că producția obținută va asigura consumul intern, existând și o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obținută în 2022.

USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței CITEȘTE ȘI USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafață, dar până la această dată producția medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obțineau între 5 și 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producția obținută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern și o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a susținut că va anunța cantitatea exactă obținută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producție de porumb care s-a obținut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producția totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în așa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunța cantitatea exactă pe care au obținut-o fermierii și pe care o poate anunța România atât în datele statistice europene, cât și pentru informarea corectă a opiniei publice din țară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenți. Vom vedea cum stăm și la nivel european la sfârșitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producție de porumb care s-a obținut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producțiile multor țări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăți generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm și soluții în direcția aceasta pentru a susține fermierii români”, a transmis Petre Daea.

TAROM scoate la vânzare 7 șapte aeronave ATR. Anterior, a vândut 4 Boeing CITEȘTE ȘI TAROM scoate la vânzare 7 șapte aeronave ATR. Anterior, a vândut 4 Boeing

În ceea ce privește producția totală de semințe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obținută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu față de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obținut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu față de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producția normală care se poate obține în condițiile României”, a spus el.

Oficialul MADR a menționat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condițiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeței cultivate cu porumb, cât și al producției, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone față de 2020. Producția media obținută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
recolta
daea