România negociază cu China exportul de animale vii

România negociază cu China exportul de animale vii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, susține că autoritățile negociează condițiile de export de animale vii către China, alături de Liban și Libia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe lângă negocierile cu Iordania și Arabia Saudită, alte oportunități pentru exportul de animale vii, unde sunt în curs de negociere condițiile sanitare veterinare, sunt în Libia și Liban, în timp ce cu China se poartă încă negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu produse procesate, respectiv miere, lactate, dar în cantități destul de reduse, anunță oficialul.

Parizienii nu mai vor trotinete electrice în oraș CITEȘTE ȘI Parizienii nu mai vor trotinete electrice în oraș

„Pe produse animale și non-animale avem schimburi importante cu țările din Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează faptului că foarte multe unități de procesare, atât în domeniul cărnii, cât și laptelui, dar și al produselor de origine non-animale, corespund regulamentelor UE, prin investițiile majore pe care le-au făcut în ultima perioadă. Și din acest punct de vedere aș putea spune că, cel puțin pe domeniul procesării cărnii și al laptelui, avem la nivel național unități care pot rivaliza din punct de vedere al condițiilor de funcționare și chiar sunt mai bune decât multe unități din UE. Este un lucru cu care trebuie să ne mândrim și noi ca stat, pentru că eforturile agenților economici au fost destul de însemnate, iar progresele pe care le-au înregistrat sunt vizibile în foarte multe unități”, a adăugat vicepreședintele ANSVSA.

În opinia sa, Israel este o altă țară unde România exportă bovine, ovine și caprine vii, însă se află într-o fază destul de avansată pentru exportul cărnii de animale rezultate în urma sacrificării în unitățile din țara noastră, scrie Agerpres.

„Am oferit garanțiile necesare, au fost și vizite în teritoriu la câteva unități de abatorizare, astfel încât agenții economici din România să poată pune pe piața Israelului carne rezultată în urma sacrificării în unitățile autohtone, respectiv carne de bovină și carne de ovină. De altfel, acest deziderat noi îl avem și pentru alte țări, pornind și de la aspecte legate de bunăstarea animalelor în timpul transportului, dar și de la tradiția pe care unele țări o au și care preferă un anumit tip de sacrificare și într-un anumit termen. De aceea este imposibil să intri, cel puțin într-o perioadă relativ scurtă, cu carne obținută în România, urmare a sacrificărilor de animale. Suntem destul de avansați pe acest subiect cu serviciile sanitare veterinare din Israel și ne dorim ca în cursul anului 2023 să reușim ca animale sacrificate în România să facă obiectul punerii pe piața din Israel a cărnii sub diferite forme, fie că vorbim de carne în carcasă sau carne tranșată sau condiționată în anumite feluri”, a subliniat Ioan Oleleu.

După cum a relatat Profit.ro, Israelul vrea să importe carne procesată din România în valoare de 50 milioane dolari anual.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT România cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Scrisoare comună trimisă președintelui CE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Scrisoare comună trimisă președintelui CE

Conform datelor centralizate de ANSVSA, România a exportat anul trecut peste 1,56 milioane de bovine și ovine vii în țări din afara spațiului comunitar, Iordania, Arabia Saudită și Israel fiind primele destinații pentru animalele românești.

Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate în țări terțe, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete, iar 99.526 bovine.

Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania cu 996.163 bovine și ovine vii, ponderea fiind deținută tot de oi, respectiv 973.175 capete. Arabia Saudită ocupă poziția a doua, cu un total 466.035 animale, din care 462.189 ovine și 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete (17.984 ovine și 67.724 bovine). Alte țări terțe în care au mai ajuns anul trecut animalele autohtone au fost: Liban, Libia, Iraq și Kuweit.

La 1 decembrie 2021, România avea un efectiv total de 1,819 milioane de bovine și de 11,356 milioane de ovine. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine și pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania și Grecia, la efectivele de ovine.

viewscnt
Afla mai multe despre
animale vii
china