România pierde poziția de cel mai mare exportator european de grâu în favoarea Franței. Unde a rămas lider

România pierde poziția de cel mai mare exportator european de grâu în favoarea Franței. Unde a rămas lider
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

130.794 tone de semințe de rapiță a vândut România în intervalul 1 iulie 2023 – 28 ianuarie 2024, pe piețele din afara Uniunii Europene, aceasta fiind cea mai mare cantitate livrată de un stat membru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Pe locul doi se situează Letonia cu 110.424 t, potrivit Lanțul Alimentar.

FOTO Ciolacu a dispus omologarea în România a vaccinului vietnamez contra pestei porcine. Institutul Cantacuzino l-ar putea produce pentru piața europeană CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu a dispus omologarea în România a vaccinului vietnamez contra pestei porcine. Institutul Cantacuzino l-ar putea produce pentru piața europeană

România ocupă locul I și la exportul de șrot de rapiță ( pentru hrana animalelor ): 95.393 t, urmată de Danemarca, cu 70.070 t.

În același timp, a exportat cea mai mare cantitate de șrot de floarea soarelui, 162.003 t, pe locul doi, la mare distanță, fiind Bulgaria, cu 95.147 t.

România domină și exportul de porumb: 1.652.848 t, fiind urmată de Polonia, cu 363.754 t.

VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună

România a pierdut, în schimb, locul I la exporturile de grâu comun, în favoarea Franței, după ce a dominat clasamentul în perioada de la 1 iulie până la jumătatea lunii ianuarie 2024.

Recent a fost relatat că, deși România produce în fiecare an cantități importante de cereale și oleaginoase, țara a ajuns să importe, pe bandă rulantă, mărfuri agricole din Ucraina. Deși acest import a fost interzis, teoretic, de la 1 mai 2023, datele reale arată că aceste mărfuri au continuat să intre pe piața românească fără niciun fel de problemă.

Potrivit datelor publicate de AGRI Column, de la 1 mai 2023 până la 1 septembrie 2023, România a importat din Ucraina aproximativ 354.000 de tone de grâu și 338.000 de tone de porumb, arată Agro TV.

DECIZIE Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE CITEȘTE ȘI DECIZIE Ajutor de stat de sute de milioane lei pentru agricultorii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, inclusiv din fonduri UE

În ceea ce privește cantitatea generală de mărfuri importate de România din Ucraina de la începerea războiului, aceasta se ridică la un total de 4,7 milioane de tone: 1,9 milioane de tone de porumb, 1,26 milioane de tone de grâu, 797.000 de tone de semințe de floarea soarelui, 456.000 de tone de rapiță, 164.000 de tone de ulei de floarea soarelui și 126.000 de tone de orz.

”Supraaplicarea contractelor existente la 1 mai 2023 și prelungirea lor prin addendumuri a fost un fapt real și nimeni nu a verificat acest lucru”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column.

viewscnt
Afla mai multe despre
grâu
porumb
import