România și alți producători europeni de îngrășăminte acuză Rusia și SUA de exporturi de dumping în UE, inclusiv prin prețul gazelor. Bruxelles-ul a deschis o anchetă

România și alți producători europeni de îngrășăminte acuză Rusia și SUA de exporturi de dumping în UE, inclusiv prin prețul gazelor. Bruxelles-ul a deschis o anchetă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 nov 2018

Producătorul român de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare consumator de gaze naturale din economia românească, alături de alți 5 producători europeni, din Polonia, Lituania, Cehia, Ungaria și Spania, își acuză concurenții din Rusia, Statele Unite și Trinidad Tobago de exporturi de uree și azotat de amoniu la prețuri de dumping pe piața UE și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O plângere în acest sens a fost înaintată Executivului de la Bruxelles de către patronatul european al sectorului, Fertilizers Europe, în numele a 6 companii de profil, care dețin o cotă de piață cumulată de 55% pe segmentul respectiv din UE: Azomureș (România), AB Achema (Lituania), Fertiberia (Spania), Grupa Azoty (Polonia), Lovochemie (Cehia) și Nitrogenmuvek (Ungaria).

Comisia Europeană a deschis o anchetă, aflată în prezent în desfășurare, iar dacă va constata că plângerea companiilor europene este justificată, ar putea impune tarife de dumping la importurile de uree și azotat de amoniu din Rusia, SUA și Trinidad Tobago. Vizate de plângere sunt 6 companii rusești, singurul producător de îngrășăminte chimice din Trinidad Tobago și 4 firme americane, printre care divizia chimică a holdingului deținut de frații Koch.

Lista companiilor acuzate de dumping. Sursă: Comisia Europeană

Lista companiilor acuzate de dumping. Sursă: Comisia Europeană

Vânzările de locuințe din California au scăzut cu 18%, cel mai mare declin din ultimul deceniu. Vine un crah imobiliar, avertizează un investitor din piețele de bonduri CITEȘTE ȘI Vânzările de locuințe din California au scăzut cu 18%, cel mai mare declin din ultimul deceniu. Vine un crah imobiliar, avertizează un investitor din piețele de bonduri

Reclamanții susțin că aceste companii exportă în Europa la prețuri de dumping, mult mai reduse decât cele practicate pe piețele lor interne și chiar sub prețurile de cost în cazul Rusiei și Trinidad Tobago. În plângere se arătă că producătorii de îngrășăminte chimice ruși și americani beneficiază de prețuri avantajoase la gaze naturale, în condițiile în care această materie primă are o pondere de peste 17% în totalul costurilor industriei.

"SUA și-au exploatat masivele zăcăminte interne de gaze de șist pentru a majora capacitatea de producție de uree și azotat de amoniu de la 12,5 kilotone în 2013 la 14,6 kilotone în 2017 și, în aceste condiții, tradiționalele fluxuri de importuri din Rusia și Trinidad Tobago se reduc sau vor fi reduse. Piața alternativă evidentă este piața UE, deschisă și atractivă, a doua cea mai mare din lume. SUA este prima piață a lumii, însă capacitatea locală de producție poate satisface în prezent întreaga cerere locală", se menționează în reclamație.

De asemenea, producătorii europeni acuză Rusia că menține în mod artificial prețuri reduse la gaze pentru consumatorii industriali locali, adică subvenționate de stat, ceea ce permite acestora să-și vândă produsele extrem de ieftin în UE.

Primăria Capitalei vrea să cumpere o sută de locuințe de pe piața liberă și așteaptă oferte de la dezvoltatorii imobiliari. Valoarea proiectului este de aproape 40 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei vrea să cumpere o sută de locuințe de pe piața liberă și așteaptă oferte de la dezvoltatorii imobiliari. Valoarea proiectului este de aproape 40 de milioane de lei

"Rusia duce o politică deliberată a dublului preț la gaze, care prevede că gazele sunt vândute la un preț scăzut în mod artificial, stabilit de stat, industriei locale de îngrășăminte chimice (cica 2,5 dolari/MMBTU în 2017) și la prețuri foarte mari la export în UE (peste 7 dolari/MMBTU). Astfel, industria europeană a îngrășămintelor este prejudiciată în mai multe moduri. În primul rând, prin exporturi la prețuri de dumping. În al doilea rând, prin prețurile mari de oligopol practicate de Rusia/Gazprom pentru UE, în condițiile unui monopol asupra conductelor de export condus de Guvernul Rusiei. În al treilea rând, prin încheierea de către Gazprom a unor contracte cu Belarus de vânzare de gaze la prețuri fără legătură cu cele ale pieței, pe bază de coordonare a politicilor externe. În condițiile creșterii prețurilor la gaze ca materie primă în UE și ale stagnării sau scăderii prețurilor de vânzare a îngrășămintelor chimice, actuala situație rămâne în mod special prejudiciantă pentru industria UE și, în consecință, necesită măsuri eficiente și imediate de remediere", se afirmă în plângere.

Profitul net al Azomureș, controlat de grupul multinațional Ameropa, înregistrat în Elveția, s-a prăbușit anul trecut, de la 147,42 milioane lei în 2016 la doar 2,51 milioane lei în 2017, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut ușor, de la 1,46 la 1,44 miliarde lei.

Într-o teleconferință recentă cu analiștii piețelor financiare, Bert Frost, vicepreședintele CF Industries, una dintre companiile americane acuzate de dumping, a declarat că întreaga chestiune a fost adusă în atenția Comisiei Europene de către producătorii de îngrășăminte chimice din Europa de Est.

Dezvăluire Bloomberg: Arabia Saudită controlează peste 10% din acțiunile Uber. Un apropiat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman este în board-ul companiei CITEȘTE ȘI Dezvăluire Bloomberg: Arabia Saudită controlează peste 10% din acțiunile Uber. Un apropiat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman este în board-ul companiei

"Este vorba de polonezi, români și lituanieni. Deși unii au și producție internă de gaze, prețurile cu care cumpără de la Gazprom le cresc mult costurile. Problema pentru ei e că plătesc un preț la gaze de aproape 10 dolari/MMBTU și nici măcar nu produc în zonele unde sunt consumatorii cărora le vând. Deci au costuri logistice mari pentru a-și transporta produsele în Franța, Belgia și așa mai departe. Și cinstit vorbind, pierd o groază de bani (they're losing money like crazy – în original, n.r.), nu pot funcționa așa, deci s-au adresat Comisiei Europene pentru a-i sprijini. Pentru noi, cred că înseamnă sub 1% din profituri (vânzările în UE – n.r.)", a arătat Frost.

Potrivit vicepreședintelui CF Industries, nu va fi nici o problemă pentru companie să renunțe la vânzările din Europa, dacă Bruxelles-ul va impune tarife de dumping, și să-și livreze produsele altor clienți.

"Marea problemă și vestea realmente proastă este pentru fermierii din UE, pentru că întreaga chestiune va scumpi îngrășămintele, pe toate, nu doar ureea și azotatul de amoniu. Pentru noi, va fi la fel de simplu să livrăm în America Latină cum este în prezent să livrăm în Franța sau Belgia. În cele din urmă, noi nu prea vom fi afectați, însă cei care vor pierde realmente vor fi fermierii din UE", a conchis Bert Frost.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomures
ingrasaminte chimice
combinate ingrasaminte chimice
ue
comisia europeana
sua
rusia
pret gaze naturale
gazprom
dumping