Românii vor celebra Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în octombrie. Senatul a aprobat data sărbătorii, renunțând la propunerile inițiale ''nefericite" pentru 11 și 15 septembrie

Românii vor celebra Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în octombrie. Senatul a aprobat data sărbătorii, renunțând la propunerile inițiale ''nefericite" pentru 11 și 15 septembrie
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 iul 2018

Senatorii au aprobat, joi, sărbătorirea în România a Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, care va fi sărbătorită în ultima duminică a lunii octombrie. Inițial, în proiectul pregătit, data era de 11 septembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, dar și data la care sunt amintite efectele atentatelor teroriste din 2001, din SUA. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Senatorul Adrian Țuțuianu, care a prezidat joi lucrările Senatului, a declarat proiectul adoptat doar cu 50 de voturi pentru, în ciuda faptului că opoziția a reclamat lipsa cvorumului necesar pentru adoptare.

Ințiatorul proiectului, social-democratul Mihai Mohaci, a ținut ca primul deputat de pe lista de susținători ai propunerii legislative să fie președintele PSD, Liviu Dragnea.

Deputatul Mohaci precizase inițial că a ales ziua respectivă ținând cont de faptul că în 11 septembrie este celebrat Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.

Guvernul promite despăgubiri persoanelor care predau voluntar autorităților animalele bolnave de pestă porcină CITEȘTE ȘI Guvernul promite despăgubiri persoanelor care predau voluntar autorităților animalele bolnave de pestă porcină

Ulterior, însă, susținătorii legii au solicitat retragerea ei, pentru ca, la scurt timp, să o înregistreze cu o altă dată, și anume 15 septembrie.

"O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și bizantină. Și arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiția vinificației pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori  și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, și a României, în general”, argumentează deputatul PSD necesitatea unei astfel de zile.

Și data de 15 septembrie a iscat nemuțumirea senatorilor, care au subliniat că ar fi o idee nefericită ca 15 septembrie, care este de obicei, prima zi de școală să fie stabilită ca Ziua vinului.

CONFIRMARE Fondul de investiții Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu afaceri de 1 miliard dolari, a preluat Agricost, cel mai mare producător agricol local CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul de investiții Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu afaceri de 1 miliard dolari, a preluat Agricost, cel mai mare producător agricol local

În cele din urmă, în comisia de specialitate din Senat, a fost stabilit, fiind aprobat ulterior în plen, că ”se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie”.

Românii vor celebra Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în octombrie. Senatul a aprobat data sărbătorii, renunțând la propunerile inițiale ''nefericite

Afacerile producătorului vinurilor Liliac au crescut cu o treime. Compania - parte din grupul care deține clădirea de birouri Magheru One CITEȘTE ȘI Afacerile producătorului vinurilor Liliac au crescut cu o treime. Compania - parte din grupul care deține clădirea de birouri Magheru One

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat și el un susținător al zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, declarând că o astfel de zi "ar ajuta agricultura și ar fi benefică promovării produselor românești".

Potrivit proiectului, autoritățile publice centrale și locale pot organiza și finanța cu prilejul acestei zile ”programe și manifestări cu caracter social sau științific”, în scopul de a aprecia și a promova produsele culinare tradiționale.

”Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării, cât și la nivelul unităților de turism și alimentație publică”, explică inițiatorul principal al legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
zi
nationala
gastronomie
vin
psd
proiect
lege
11 septembrie
15 septembrie
dragnea
daea
data
octombrie
duminica
ultima